Mentha x piperita f. citrata 'Heraklion'
Jak wyglądam?
Mam przepiękne, owalne, gładkie i mocno żyłkowane listki o mocnym, cytrusowo-ziołowym aromacie.
Skąd pochodzę?
Jestem krzyżówką mięty wodnej cytrynowej (mentha aquatica var. citrata) oraz mięty zielonej (mentha spicata). Pierwsze wzmianki według XVIII wiecznej nomenklatury pochodzą z 1792 roku. Pochodzę z Grecji.
W czym pomagam?
Pozyskiwany z liści olejek eteryczny wykorzystywany jest w przemyśle chemicznym, perfumeryjnym, farmaceutycznym, spożywczym (m.in. do wyrobu słodyczy) i tytoniowym. Preparaty ze mnie zwiększają wydzielanie soków trawiennych, zmniejszają napięcie mięśni gładkich oraz działają przeciwbakteryjnie. Ze względu na działanie uspokajające jestem pomocna w leczeniu bezsenności, migreny, nerwobóli, łagodzę ból gardła.
Z czym mnie jeść?
Świeże listki dobrze komponują się z deserami (lody, owoce, czekolada), można je dodawać do sałatek, dipów, sosów oraz nalewek na bazie alkoholu. Oczywiście jako zioło króluję przede wszystkim w przepysznych drinkach.
Gdzie mnie sadzić?
Rosnę praktycznie w każdych warunkach. Posadzona do gruntu w ogródku nadam na wiejskiego charakteru i zapewnię latem wspaniały zapach przyciągający pożyteczne owady. Na tarasie będę naturalnym odstraszaczem niechcianych insektów.