Mięta to roślina, która cechuje się przede wszystkim silnym i przyjemnym zapachem. Listki rośliny od lat stosowane są do przyprawiania rożnych dań, a w szczególności apetycznych deserów. Oprócz tego mięta stanowi naturalny środek leczniczy. Warto skorzystać z niej chociażby przy dolegliwościach żołądkowych oraz przeziębieniu. Poznaj wszystkie właściwości i zastosowania aromatycznej mięty.
Mięta zawdzięcza swoją nazwę greckiej nimfie Menthe, która według mitologii była kochanką władcy podziemnego świata zmarłych – Hadesa. Została ona jednak zamieniona w roślinę przez zazdrosną żonę boga – Persefonę. Hades chcąc uchronić Menthe przed zadeptaniem przez swoją małżonkę, przeistoczył kochankę w święte zioło o wyjątkowym zapachu. Smakowe i lecznicze właściwości mięty znane są od najdawniejszych czasów. Dziś rozróżnia się ponad trzydzieści gatunków tej rośliny uprawianych niemal na całym świecie.
Mięta – opis ogólny
Ze wszystkich gatunków mięty najbardziej popularna jest jej odmiana pieprzowa (Mentha ×piperita), będąca w gruncie rzeczy mieszanką mięty zielonej (łac. M. spicata) i nadwodnej (M. aquatica). Mięta pieprzowa pochodzi prawdopodobnie z Anglii, a obecnie hoduje się ją w wielu krajach. Roślina osiąga wysokość maksymalnie jednego metra, jej łodygę porastają szerokie liście o barwie brunatnozielonej z szorstką teksturą i poszarpanymi krawędziami. Zioło kwitnie w okresie od lipca do sierpnia. Wypuszcza ono wówczas kielichowate kwiaty o kolorze jasnoróżowym lub jasnofioletowym. Mięta pieprzowa jest dość łatwa w uprawie – preferuje ona lekko wilgotne i żyzne gleby oraz nasłonecznione stanowiska. Zaliczana do gatunków mrozoodpornych. Ze względu na dużą ekspansywność wymaga odseparowania od innych roślin uprawnych.