Mięta bursztynowa
Mentha x villosa var. alopecuroides 'Jokka'
Jak wyglądam ?
Posiadam owalne, mocno omszone, jasnozielone liście o lekko słodkawym, delikatnie miętowym aromacie.
Skąd pochodzę ?
Jestem krzyżówką mięty wonnej (mentha suaveolens) oraz mięty zielonej (mentha spicata). Pierwsze wzmianki według XVIII wiecznej nomenklatury pochodzą z 1799 roku. Pochodzę z Europy Zachodniej.
W czym pomagam ?
Pozyskiwany z liści olejek eteryczny wykorzystywany jest w przemyśle chemicznym, perfumeryjnym, farmaceutycznym, spożywczym (m.in. do wyrobu słodyczy) i tytoniowym. Preparaty ze mnie zwiększają wydzielanie soków trawiennych, zmniejszają napięcie mięśni gładkich oraz działają przeciwbakteryjnie. Ze względu na działanie uspokajające jestem pomocna w leczeniu bezsenności, migreny, nerwobóli, łagodzę ból gardła.
Z czym mnie jeść ?
Świeże listki dobrze komponują się z deserami (lody, owoce, czekolada), można je dodawać do sałatek, dipów, sosów oraz nalewek na bazie alkoholu. Oczywiście jako zioło króluję przede wszystkim w przepysznych drinkach.
Gdzie mnie sadzić ?
Rosnę praktycznie w każdych warunkach. Sprawdzam się w doniczkach oraz skrzynkach i ziołowych rabatach.
- Mrozoodporność: do -20
- Wieloletniość: Wieloletnie
- Stanowisko: Półcień
- Wysokość: do 40 cm
- Podlewanie: Obfite
- Zastosowanie: Kuchnia orientalna, Napary, Odstraszające insekty, Prozdrowotne, Aromaterapia