MIESZANKI CHLEBOWE - DO PRZYGOTOWANIA W TWOIM DOMU!
CHLEB SWOJSKI - Pokrzywowy 1 kg
Mieszanka na pieczywo mieszane z dużą zawartością starannie wyselekcjonowanych liści pokrzywy oraz ziaren oleistych. Mieszanka do wypieku chleba w twoim domu, jedyne czego potrzebujesz do wypieku chleba to woda i odrobina drożdży (tradycyjne lub suche.) Produkt przeznaczony do wypieku w automacie lub piekarniku. Do każdej mieszanki dołączona jest instrukcja przygotowania chleba.
Opakowanie 1 kg - wystarcza na 2 chleby (0,8 kg każdy)
Masa netto: 2 x 500 g
Termin ważności : 5 miesięcy
Jak przygotować chleb w domu ?
Zobacz jakie to proste :
Są dwa sposoby wypieku chleba w domu : w automacie oraz w zwykłym piekarniku.
Do mieszanek które oferujemy wystarczy dodać tylko wodę oraz drożdże (instant bądź tradycyjne dostępne w każdym sklepie).
Wypiek w automacie (składniki na chleb 0,8 kg):
Składniki :
500g mieszanki
300 – 320ml wody o temperaturze ok. 30 stopni,
5g drożdży tradycyjnych / 2 g drożdży instant
Sposób przygotowania :
Do automatu najpierw wlewamy letnią wodę, następnie drożdże i mieszankę. Prosimy zwrócić uwagę na precyzyjne dawkowanie drożdży, w automacie panują idealne warunki do ich rozrostu, stąd niewielka ilość potrzebna do wypieku chleba. Zwiększenie ich udziału w mieszance może spowodować nadmierny rozrost ciasta, a co za tym idzie jego opadnięcie w ostatniej fazie wypieku.
Nasze próby wykazały, że najlepiej użyć programu podstawowego automatu (3 godziny), jednak Państwa doświadczenie i znajomość własnego sprzętu mogą pomóc w uzyskaniu najlepszego efektu.
Wypiek w piekarniku (składniki na chleb 0,8 kg):
500g mieszanki
300 – 320ml wody o temperaturze ok. 30 stopni,
dodajemy 15g drożdży tradycyjnych lub 6 g drożdży instant
Sposób przygotowania :
Do miski wsypujemy mieszankę, wlewamy wody, dodajemy drożdże.
Wyrabiamy ciasto mikserem ok. 3 minuty na wolnych obrotach, następnie ok. 8 minut na szybszych obrotach. Po wymieszaniu pozostawiamy ciasto pod przykryciem, najlepiej w ciepłym miejscu na ok. 20 minut. Po wyjęciu wyrośniętego ciasta przekładamy je do wysmarowanej olejem formy wymiarach ok. 25/11/7cm lub dwóch mniejszych i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 minut. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni C. Dobrze jest umieścić w piekarniku naczynie z wodą.