Mieszanka z Wszewłogą do miodu gruszkowego
Receptura na miód ziołowo gruszkowy została stworzona przez św. Hildegardę z Bingen. Hildegarda o swojej miksturze pisała: “są to smaczne powidełka, więcej warte od złota i bardziej pożyteczne niż najczystsze złoto, ponieważ przepędzają migrenę i zmniejszają ilość śluzu, którą powodują surowe gruszki w piersi człowieka, i wszystkie złe soki w człowieku przepędzają i oczyszczają człowieka, jak czyści się garnek z pleśni”.
W skład mieszanki ziołowej wchodzą
Wszewłoga górska pachnąca jak anyż i lubczyk roślina, która pobudza wydzielanie żółci, działa wiatropędnie, mlekopędnie, moczopędnie, pobudza trawienie i wzmaga apetyt, działając jednocześnie regenerująco i oczyszczająco na wątrobę, poprawia ukrwienie, działa wykrztuśnie i rozgrzewająco na organizm
Korzeń galgantu który również znakomicie wpływa na układ trawienny, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i krążenie, a ponad to działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie i antywirusowo w jelitach
Korzeń lukrecji również działa przeciwzapalnie, ochronnie na przewód pokarmowy i oddechowy, przeciwdziała wrzodom żołądka i infekcjom
Cząber ogrodowy działający odkażająco na układ pokarmowy i oddechowy, przeciwpasożytniczo, znakomity na infekcje i stany zapalne. Połączenie tych ziół daje kombinację, która świetnie oczyszcza organizm z toksyn, chroni przed wirusami, pasożytami, bakteriami i grzybami, reguluje prace układu trawiennego i wątroby, pomaga pozbyć się zalegających niestrawionych resztek pokarmu i złogów w jelitach
Przepis na miód gruszkowy z mieszanką z wszewłogą
Gruszki (1 kg) obrać i ugotować na miękko, odcedzić wodę, wymieszać aż będą miały konsystencję musu. Dodać do musu z gruszek 6 łyżek rozgrzanego, odszumowanego miodu oraz mieszankę (70 g). Wszystkie składniki wymieszać i krótko zagotować. Wlać do słoiczków i przechowywać w lodówce.
Jak odszumować miód?
Miód w słoiku wstawić do garnuszka z wodą z zamoczoną szmatką, wodę zagotować, mieszając miód zebrać z niego tworzącą się pianę (resztki pyłku kwiatowego i wosku) – im lepszej jakości miód tym mniej piany.
Mus/miód można stosować sam jako kurację, bądź smarować nim pieczywo. 1 łyżeczka od herbaty przed śniadaniem, w południe 2 łyżeczki po jedzeniu, wieczorem 3 łyżeczki przed snem. Miód należy przechowywać w lodówce do 4 tygodni w trakcie których stosujemy kurację – nie powinna trwać dłużej niż 3 miesiące.
Uwaga
Wszewłogi nie powinny używać kobiety w ciąży. Nie można w okresie przyjmowania wszewłogi wystawiać się nadmiernie na promienie słoneczne. Nie powinny stosować też jej osoby cierpiące na nadwrażliwość na światło.