Mieszanka Wiosenna do sera to mieszanka przypraw o niezwykłym aromacie. Delikatny, aromatyczny z nutą czosnku.
Składniki:
Czosnek, bazylia, pomidory suszone to przyprawy mieszanki WIOSENNA, które sprawią, ze Twój pierwszy i drugi i dwudziesty ser będzie najzwyczajniej pyszny.
Parametry:
- Kraj pochodzenia: Polska
- Waga: 20g starcza na ok 2 kg sera białego
- Konsystencja: mix przypraw
- Warunki przechowywania: pomieszczenia suche, wilgotność względna do 75%, temperatura max. 25°C, chronić od światła
Sposób wykonania:
- Podgrzej mleko do temperatury 37-38 °C
- Do mleka dodaj odpowiednia ilość chlorku wapnia rozpuszczonego w niewielkiej ilości przegotowanej wody, wymieszaj. Pozostaw na 10 min
- Zapraw mleko odpowiednia iloscia kultur bakteryjnych lub jogurtu, delikatnie wymieszaj, przykryj i pozostaw w cieplym miejscu na około 1 godzinę
- Nastepnie dodaj odpowiednia ilosc podpuszczki, wczesniej rozpuszczonej w 50 ml wody o temperaturze 37-38 °C, wymieszaj i pozostaw do wytworzenia zwartego skrzepu (ok. 50-70 min)
- Wytworzony skrzep pokrój w kostke o boku 2 cm
- ozostaw na 15 min, po czym rozdrobnij rekami. Poczekaj kolejne 15 min, ponownie rozdrobnij
- Nastepnie delikatnie i powoli dogrzewaj ziarno do 40 °C
- Opcjonalnie dodaj do ziarna ulubione ziola lub inne dodatki
- Wytworzona mase serowa przelóz do chusty serowarskiej do odciekniecia na ok. 1 godzine (odcieknietej serwatki nie wylewaj!), a nastepnie przelóz do formy do sera i prasuj z uzyciem praski do sera przez kolejna 1 godz. Po odcieknieciu, ser wyjmij z foremki, natrzyj sola lub wlóz na 1 godz. do solanki
- Po tym czasie przełóż ser na deskę i odstaw do lodówki, do całkowitego osuszenia i wytworzenia skórki lub pokryj go warstwa oleju (lnianego, oliwy z oliwek) i posyp warstwa ulubionych ziół.
Saszetka doypack:
- Perforacja laserowa
Laserowo perforowana linia wraz z Easy Open umożliwia łatwe otwarcie opakowania w linii prostej.
- Zipper
Otwarcie strunowe umożliwiające wielokrotne otwarcie i zamknięcie opakowania. Funkcjonalne w szczególności w przypadku produktów sypkich.
- Easy Open
Nacięcie ułatwiające otwieranie.