MIESZANKA DO WYPIEKU CHLEBA VITAL BEZ GLUTENU 315g
SKŁADNIKImąka ryżowa pełnoziarnista*, skrobia ziemniaczana*, mąka gryczana pełnoziarnista*, mąka z kiełkowanej kukurydzy pełnoziarnista*, mąka amarantusowa*, mąka z migdałów ziemnych*, białko z siemienia lnianego*, substancja zagęszczająca: mączka chleba świętojańskiego*, zakwas quinoa w proszku* (zmielona quinoa* (94%), zmielony ryż*), skiełkowane siemię lniane złote*, sól himalajska, ,bambus włókno*, proszek do pieczenia (skrobia kukurydziana*, regulator kwasowości: winian potasu, substancja spulchniająca: węglan sodu), nasiona szałwii hiszpańskiej* (Salvia hispanica), łuska babki płesznik*, substancja zagęszczająca: guma ksantanowa, kminek*, fenkuł*, kolendra*, anyż* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPISMieszanka do wypieku. Produkt odpowiedni dla wegan. Foremka w środku.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIAPotrzebujesz 300 ml wody, 2 łyżki (20 ml) octu jabłkowego, 2 łyżki (20 ml) oleju roślinnego, trochę mąki bezglutenowej. Wymieszać w misce mieszankę do wypieku, wodę, ocet i olej; odstawić na 30 min, następnie krótko wyrobić. Ufromować chleb lub bułki, naciąć na głębokość ok. 2 cm. Wstawić foremkę z chlebem wraz z naczyniem wypełnionym wodą do nagrzanego piekarnika. Piec w 210°C przez 50 min. z termoobiegiem lub w 220°C przez 60 min., bułki piec 20 minut krócej
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g (po przygotowaniu z olejem słoncznikowym i octem jabłkowym)Wartość energetyczna: 1035 kJ / 246 kcalTłuszcz: 6,4 gw tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,8 gWęglowodany: 40 gw tym cukry: 1 gBłonnik: 5,4 gBiałko: 4,2 gSól: 1,4 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIAPrzechowywać w suchym i chłodnym miejscu.