Mieszanka do wypieku chleba klasycznego Pięć Przemian
Składniki:
- płatki owsiane bezglutenowe
- mąka owsiana bezglutenowa
- mąka ryżowa
- łuska babki jajowatej
- siemię lniane brązowe
- nasiona chia
- sól kłodawska
Produkt bezglutenowy
Produkt może zawierać: orzechy
Sposób przygotowania:
- nagrzej piekarnik do 190°C
- brytfankę (małą keksówkę) posmaruj olejem kokosowym lub masłem klarowanym
- można ją posypać płatkami teff, płatkami owsianymi lub mielonym siemieniem lnianym
- wsyp mieszankę do miski
- dokładnie mieszając powoli dolewaj 500 ml mocno gazowanej wody
- wymieszane ciasto przełóż do brytfanki i wsadź do piekarnika na 1,5 godziny
- po upieczeniu chleb wyjmij z brytfanki i zawiń w szmatkę
- odstaw do ostygnięcia.
Masa netto: 420g