Adams Brot DUNKEL - niskowęglowodanowy ciemny chleb, wegański, gotowa mieszanka do wypieku
Kompletna mieszanka z odtłuszczonej mąki z nasion słonecznika i witalnego białka pszenicznego.
Bardzo niska zawartość węglowodanów.
Wystarczy wymieszać z wodą, zaczekać aż wyrośnie i upiec.
Zawiera 42 % białek, 9,5% błonnika, 4 % tłuszczu i 1,1% węglowodanów.
Oznakowany międzynarodową etykietą Nutri-Score rekomendowaną przez Światową Organizację Zdrowia - poziom zielony (A - najlepsza wartość odżywcza).
Nie zawiera soi i dodatków.
Stawka Vat obniżona do 0%
Chleb Adama Dunkel, czyli ciemny, to wegańska mieszanka z drożdżami, o bardzo małej zawartości węglowodanów i wysokiej zawartości białka.
Mieszanka cechuje się wysoką zawartością białka i obniżoną zawartości węglowodanów * oraz wysoką wartością biologiczną.
Składniki produktu uzupełniają się, tworząc cenną, zrównoważoną mieszaninę aminokwasów.
Zawiera prebiotyczny błonnik jabłkowy i błonnik owsiany.
Nasiona lnu i słonecznika nadają chlebowi lekki i przyjemny smak. Mieszanka stanowi doskonałą bazę do tworzenia różnych wersji według własnych upodobań smakowych. Wystarczy dodać orzechy, cebulę, paprykę, zioła lub cokolwiek innego, co lubisz, aby uzyskać nowy smak.
Składniki wykorzystane do przygotowania mieszanki są całkowicie naturalne i najwyższej jakości.
Cechy produktu:
- lekkostrawny
- bez soi
- wegański
- bardzo mała zawartość węglowodanów
- duża zawartość białka
- prebiotyczny błonnik jabłkowy
- błonnik owsiany
- opracowany zgodnie z zasadami żywieniowymi
- wysoka wartość biologiczna
- bardzo dobry profil aminokwasowy
- naturalna zawartość witamin i minerałów
- bardzo łatwy w przygotowaniu
* Zredukowana do minimum zawartość węglowodany (1,1 g na 100 g produktu) w porównaniu do tradycyjnego podobnego chleba, który zawiera średnio 47 g węglowodanów na 100 g produktu.
Składniki:
witalne białko pszeniczne, organiczna mąka z nasion słonecznika (białko)*, nasiona lnu, nasiona słonecznika, błonnik owsiany, błonnik jabłkowy (prebiotyk), sól kuchenna, drożdże, przyprawy. Może zawierać śladowe ilości sezamu. (*częściowo odtłuszczona)
Masa netto: 250 g (masa gotowego produktu ok. 400 g)
Alergeny:
pszenica, śladowe ilości orzechów arachidowych i sezamu
Przygotowanie:
Dobrze wymieszaj ręcznie zawartość opakowania z 230 ml ciepłej (ok. 30 stopni C) wody. Wyrabiaj ciasto przez ok. 2 minuty. Uformuj bochenek, umieść go na papierze do pieczenia na blasze lub w dobrze natłuszczonej foremce i przykryj czystą ściereczką. Pozostaw w cieple na ok. 45 minut, żeby wyrósł. Lekko zwilż powierzchnię bochenka wodą. Piecz w 160 stopniach C (termoobieg) przez ok. 40 min. Przechowuj w przewiewnym pojemniku na chleb lub w lnianej ściereczce do 1 tygodnia (w lodówce). Chleb można zamrażać, najlepiej wcześniej pokrojony na kromki, po uprzednim schłodzeniu do temperatury pokojowej, szczelnie zawinięty.
Wartości odżywcze
Zawartość w 100 g wypieczonego chleba
- Kalorie: 227 kcal
- Tłuszcz ogółem: 4 g
- z czego nasycone kwasy tłuszczowe: 0,3 g
- Białko: 42 g
- Węglowodany: 1,1 g
- z czego cukry: 0,2 g
- Błonnik pokarmowy: 9,5 g
- Sól: 0,8 g
Propozycja podania:
Producent:
AdamsBrot UG, Schützenstr. 2, D-94539 Grafling, Niemcy