Dbamy o Twoją prywatność
Dzięki plikom cookies i technologiom pokrewnym (np. piksele, SDK) oraz przetwarzaniu Twoich danych osobowych (między innymi unikalne identyfikatory, dane przeglądarki), możemy zapewnić, że dopasujemy do Ciebie wyświetlane treści.Wyrażając zgodę na przechowywanie informacji na urządzeniu końcowym lub dostęp do nich i przetwarzanie danych (w tym w obszarze profilowania, analiz rynkowych i statystycznych) sprawiasz, że łatwiej będzie odnaleźć Ci w Allegro dokładnie to, czego szukasz i potrzebujesz. Administratorem Twoich danych osobowych będzie Allegro a w niektórych przypadkach nasi partnerzy (10 partnerów), w tym tzw. “Zaufani Partnerzy IAB Europe” (2 partnerów). Informacja o celach przetwarzania danych osobowych przez naszych partnerów znajduje się w ich politykach ochrony prywatności.
Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich. Spersonalizowane reklamy i treści, pomiar reklam i treści, badanie odbiorców i ulepszanie usług. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł. Łączenie różnych urządzeń. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie.
Twoje dane personalne przetwarzamy również w celu ułatwiania korzystania z naszych stronCele przetwarzania szczegółowo opisane są w ustawieniach dostępnych pod przyciskiem: “ZMIENIAM ZGODY” i w Polityce plików cookies.Zgodę wyrażasz dobrowolnie i jest ważna 12 miesięcy. Możesz ją w każdym momencie wycofać lub ponowić w zakładce Ustawienia plików cookies na stronie głównej. Wycofanie zgody nie wpływa na legalność uprzedniego przetwarzania.
Opis
Przedmiotem sprzedaży jest nowy zestaw piwowarski, przeznaczony do namnażania, nowych komórek drożdźowych w brzeczce. W skład zestawu wchodzi: małe mieszadło magnetyczne i jednolitrowa kolba laboratoryjna, ze szkła borokrzemowego. Do kompletnego zestawu, należy dokupić rdzeń magnetyczny (tzw. mieszadełko), o średnicy 6mm i długości 30mm lub większe np. o średnicy 8mm i długości 30mm. Rdzeń znajdą Państwo na innych moich aukcjach. POLECAM !!!
Przy zakupie tego zestawu, jest możliwość wyboru średnicy szyjki kolby laboratoryjnej - wąskiej lub szerokiej. Po zakupie i wyborze opcji dostawy, proszę o informacje, jaką kolbę Państwo wybierają.
Specyfikacja:
wentylator: 80x80x25mm / 2200 obr./min.
zasilanie: 230 V z przejściem na 12 V
wymiary: 175 x 145 x 70mm lub 138 x 159 x 59mm
materiał: polipropylen
kolor: czarny
kolba: Erlenmeyera
rodzaj: z wąską szyjką
materiał: szkło borokrzemowe
pojemność: 1000ml
Specjalny wbudowany miniaturowy moduł elektroniczny, zabezpieczający przed przepięciami oraz kompatybilny z potencjometrem, gwarantuję płynną regulacje obrotów wentylatora, niezależnie od mieszanego medium.
Po cóż nam mieszadło? Teoretycznie jest nam zbędne, kupujemy saszetkę czy tez fiolkę płynnych drożdży, wlewamy do gotowej brzeczki i sprawa załatwiona. Nic bardziej mylnego!
Wszystkie płynne drożdże dostępne na rynku, zawierają stosunkowo mało komórek drożdżowych. Przeważnie jest to w granicach 50 mld komórek na jeden propagator (saszetkę). Ich ilość teoretycznie wystarczy nam do przefermentowania 20l lekkiej brzeczki, górnej fermentacji w zakresie 10-15 Plato. Ale w praktyce często okazuje się, że jeśli nie zadbamy o dodatkowe namnażanie drożdży, to start fermentacji na pewno znacznie opóźni się, lub fermentacja będzie nam się ślimaczyć, a w konsekwencji piwo będzie niedofermentowane lub też wadliwe. Również dotyczy to drożdży suchych, aczkolwiek tutaj mamy lepszą sytuacje, jeżeli chodzi o zaszczepienie nimi brzeczki. Większość drożdży dostępnych na rynku, zawiera około 20 mld komórek na 1 gram, czyli cała saszetka o wadze 11 gramów, powinna zawierać około 220 mld komórek drożdżowych, które gwarantują nam, przefermentowanie 20-25l brzeczki górnej fermentacji w zakresie 10-20 Plato. Wydawało by się, że po rehydratacji drożdży i zadaniu ich do świeżej brzeczki, sprawę mamy z głowy. Oczywiście tak jest, ale po zebranej gęstwie z myślą ponownego użycia do następnej warki, już nie będziemy mieć gwarancji dobrej jakości komórek drożdżowych. Ponieważ w gęstwie po poprzedniej warce, zaszło wiele procesów biochemicznych, którymi są miedzy innymi, wytracanie się autolizy, ze starych, martwych komórek drożdżowych. Tutaj autoliza w naszym piwie jest nie pożądana. Chyba każdy z Państwa, chcę uniknąć wylania swojego piwa w kanał. Ponad 3/4 gęstwy drożdżowej, to martwe komórki i resztki po chmieleniu. Dlatego zaleca się przed zadaniem gęstwy do świeżej brzeczki, kilkukrotne przemycie jej, w celu oddzielenia martwych drożdży razem z chmielinami od zdrowych komórek drożdżowych. W następstwie przemycia gęstwy, uzyskamy czysty profil smakowy w nowym piwie. Tak przemytą gęstwę drożdżową, mamy gotową do naszego startera, którą z kolei w kolbie laboratoryjnej, ustawiamy na mieszadle magnetycznym na 1-2 doby, przed zadaniem do świeżej brzeczki.
Chyba już nie muszę nikogo przekonywać, co do zasadności użytkowania mieszadła magnetycznego. A, Wy drodzy piwowarzy, nie musicie się już dłużej oszukiwać i tracić cennego czasu, na zacieranie słodów oraz wylewania pieniędzy w kanał.
Przed zakupem proszę o zapoznanie się z informacjami podanymi w zakładce "Informacje od sprzedającego"
Zapraszam na moje pozostałe aukcje!
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.