Stan książki: NOWA
Wydawnictwo SGGW
Format: B5
Wydział: Żywienie człowieka
Niniejszy podręcznik przeznaczony jest głównie dla studentów studiujacych nauki o żywności i żywieniu człowieka, dietetyki i towaroznawstwa oraz kadry inżynierskiej w przedsiębiorstwach przemysłu mięsnego zainteresowanej uaktywnieniem swojej wiedzy teoretycznej o współcześnie stosowaych operacjach technologicznych i uwarunkowaniach surowcowych.
Do książki dołączone są dwie płyty DVD, na których są zamieszczone wysokiej jakości filmy z przebiegu procesów technologicznych
Spis treści
Przedmowa
I. SUROWCE ZWIERZĘCE I ICH JAKOŚĆ
1. Wprowadzenie
2. Charakterystyka zwierząt rzeźnych
3. Produkcja rzaeźna
4. Mięso zwierząt rzeźnych, budowa histologiczna i skład cheniczny
5. Przemiany poubojowe mięsa
6. Jakość surowca mięsnego i jej uwarunkowania
II. PRZETWÓRSTWO MIĘSA
1. Wprowadzenie
2. Surowce do produkcji przetworów miesnych
3. Wpływ procesów utrwalania na jakość mięsa i przetworów miesnych
4. Operacje jednostkowe stosowane w przetwórstwie mięsa
5. Opracowywanie nowych produktów
6. Proces technologiczny produkcji kiełbas parzonych i produktów blokowych
7. Proces technologiczny produkcji kiełbas surowych dojrzewających
8. Proces technologiczny produkcji wędzonek
9. Proces technologiczny produkcji wędlin podrobowych
10. Proces technologiczny produkcji konserw mięsnych
11. Proces produkcyjny żywnośći wygodnej z mięsa
12. Proces technologiczny produkcji tłuszczów topionych
13. Konfekcjonowanie, pakowanie, etykietowanie oraz dystrybucja mięsa i przetworów miesnych
14. Kontrola mikrobiologiczna mięsa i przetworów mięsnych
15. Mierniki oceny stanu ekonomicznego przedsiębiorstw przemysłu mięsnego
Skorowidz rzeczowy