Miód BIO z kwiatów kasztanowca - czym się charakteryzuje?
Ten miód jest płynny, o bardzo powolnym procesie krystalizacji i ciemno bursztynowej barwie, z czerwonawymi nutami podobnymi do agatu. O aromacie roślinnym, intensywnym, przenikliwym i ostrym. Smak jest gorzki, na podniebieniu cierpki, lekko taniczny, z nutami ziaren kakaowca, chleba świętojańskiego i tytoniu. Pozyskuje się go z drzew kasztanowców w Alpach i Apeninach, zwłaszcza późnym latem. Miód kasztanowy ceniony jest za swoje właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne i przeciwdrobnoustrojowe. Pochodzenie w 100 % z Włoch- region Toskania.
Miód BIO z kwiatów kasztanowca - zastosowanie w kuchni.
Miód kasztanowy idealnie skomponuje się z mięsem, dziczyzną i dojrzałymi serami. Ten miód lubi mocne, wyraziste smaki również lekko wędzone. Dodaj go bez obaw do sera typu ricotta, ale najlepszy efekt uzyskasz podając go z serami dojrzałymi np. Parmezanem. Jeśli do herbaty - to czarnej, z winem - nie owocowym. Lubi się również z rzemieślniczymi piwami. Sprawdź naszą ofertę również na inne włoskie miody.
Przepis na przekąskę z miodem kasztanowym:
Bruschetta z nektarynką, serem brie i miodem
Bruschetta z nektarynką, brie i miodem kasztanowym to świeża i oryginalna alternatywa dla klasycznej bruschetty czy dań na ciepło, zwłaszcza wiosną i latem. Połączenie smaków sprawia, że są wyjątkowe i pyszne, szybkie w przygotowaniu i idealne na aperitify, brunche i pikniki.
Składniki dla 4 osób.
1 duża nektarynkamiód kasztanowy150 g brie8 niezbyt dużych kromek czarnego chleba żytniego30 g grubo posiekanych orzechów włoskich
Na nieprzywierającej patelni upiec chleb z obu stron, dodać brie pokrojony na niezbyt cienkie kawałki, dodać plastry nektarynki, posiekane orzechy włoskie i na koniec skropić miodem kasztanowym. Podawać od razu przybrane listkami mięty.
Miód BIO z kwiatów kasztanowca - skład i tabela wartości odżywczych
Składniki: 100% miód.
Wartość odżywcza w 100g produktu: Wartość energetyczna 1408kJ/331kcal, tłuszcz 0g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0g, Węglowodany 83g w tym cukry 83g, Białko 0,3g, Sól 0g.