Kubek miedziany ręcznie kuty
pojemność 0,25 litra (250 ml)
ajurwedyjski kubek wykonany z miedzi 97,1% i cynku 2,6%
Korzyści, które przynosi picie wody z naczynia miedzianego:
- reguluje pracę układu pokarmowego (pobudza perystaltykę jelit, zabija szkodliwe bakterie i zmniejsza stany zapalne),
- wspiera funkcjonowanie wątroby i nerek (oczyszcza je i pomaga w lepszym wchłanianiu składników odżywczych z pożywienia),
- wspomaga układ sercowo-naczyniowy (pomaga w regulacji ciśnienia krwi, częstotliwości akcji serca i obniża poziom trójglicerydów),
- wspiera pracę mózgu i układu nerwowego (bierze udział w produkcji neuroprzekaźników),
- reguluje funkcje tarczycy,
- wspiera właściwe funkcjonowanie stawów (ma bardzo silne właściwości przeciwzapalne, łagodzi dolegliwości bólowe spowodowane stanami zapalnymi, również w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów),
- wspiera właściwe funkcjonowanie układu krwionośnego (zwiększa przyswajanie żelaza i uczestniczy w syntezie hemoglobiny, dzięki czemu zapobiega niedokrwistości)
- wspiera właściwy rozwój zdrowych zębów i kości,
- jony miedzi niszczą wolne rodniki przez co zmniejszają ryzyko powstawania procesów nowotworowych,
- wpływa nazachowanie równowagi kwasowo-zasadowej (miedź odnawia witalność wody, jonizuje ją, energetyzuje i równoważy jej pH),
- działa antybakteryjnie (miedź zaliczana jest w przyrodzie do metalu o cechach tzw. oligodynamicznych, czyli jest metalem, który niszczy mikroorganizmy i wirusy).
JAK WODA Z NACZYNIA MIEDZIANEGO MOŻE WSPIERAĆ ZDROWIE CZŁOWIEKA?
Miedź była już dobrze znana ludzkości w czasach starożytnych, z uwagi na to,że metal ten posiadał niezwykłe wręcz cechy lecznicze. Po dzień dzisiejszy, przetrwały obszerne jego opisy w starożytnych indyjskich skryptach ayurvedy, uznawanej za najstarszy system medyczny na Ziemi. Znajdujemy tam długą listę korzyści zdrowotnych odnoszących się do miedzi i jej wpływu na ciało człowieka. Najprawdopodobniej można uznać, że najbardziej znanym ludzkości naczyniem z odległych czasów historii, jest właśnie naczynie miedziane do przechowywania wody pitnej. W tradycji różnych kultur na świecie niezmiennie kultywowany jest zwyczaj picia wody nie ze szkła, czy ceramiki, ale właśnie z naczynia miedzianego. Uważa się, że woda, która przez noc była przechowywana w takim naczyniu, jest źródłem dobrego zdrowia, spala nadmiar tłuszczu, oraz spowalnia procesy starzenia komórkowego. Przeprowadzone w laboratoriach badania, dokumentują ponad wszelką wątpliwość, że zwykła woda z kranu, wlana do naczynia miedzianego, i przechowywana w nim przez okres minimum 16-u godzin nabiera szczególnie pozytywnych cech dla naszego zdrowia. Nagromadzone w wodzie jony stanowią swoiste antidotum wobec toksycznego wpływu wolnych rodników, uznawanych przez współczesny świat za źródło wielu poważnych chorób. Warto w tym miejscu dodać, iż poziom stężenia jonów miedzi w wodzie po 16-u godzinach wynosi 1,5 mg/ litr i znajduje się na całkowicie bezpiecznym poziomie. Aktualne normy zakładają poziom stężenia miedzi bezpieczny dla człowieka, na poziomie 3 mg/dobę. Badania pokazują także, że zawarty w wodzie chlor zostaje zniszczony w miedzianym dzbanku w ponad 90% po okresie około 16 godzin.
Picie wody z naczynia miedzianego niesie długą listę korzyści. Już w czasach starożytnych wiedziano, że pozostawiona przez noc woda w naczyniu miedzianym poprawia system trawienny człowieka, wzmacnia kości, działa silnie przeciwzapalnie, oraz skutecznie eliminuje groźne mikroorganizmy, takie jak pleśnie, grzyby i bakterie odpowiadające za wiele groźnych chorób, między innymi przewodu pokarmowego.
Nie sposób pominąć fakt, że picie wody z naczynia miedzianego przynosi nam jeszcze inną ważną korzyść, a mianowicie zdolność wypierania z organizmu przez jony miedzi pierwiastków metali ciężkich, takich jak ołów, czy rtęć, które stanowią poważny problem dla współczesnej cywilizacji.
Koncepcja wody pitnej przechowywanej w naczyniu miedzianym jest odwieczną praktyką, o której mówią starożytne skrypty. Dziś jest ona poparta licznymi badaniami naukowymi i ma coraz więcej zwolenników w świecie zachodnim. Przechowywanie wody w naczyniu miedzianym stanowi naturalny proces jej oczyszczania i może sprawić, że woda stanie się idealnie dobra do picia. Naczynie miedziane stanowi również doskonałą alternatywę wobec butelek plastikowych PET, które w świetle aktualnych badań, prowadzonych na szeroką skalę na świecie, są materiałem wysoce toksycznym dla zdrowia.
Sposób czyszczenia naczyń miedzianych
Do czyszczenia naczyń miedzianych nie powinno się stosować detergentów. Najlepszym sposobem jest użycie soku z cytryny (1 cytryna) lub mieszaniny kwasku cytrynowego i soli.Bardzo ważne jest, aby do czyszczenia nie uzywać twardych czyścików drucianych tylko miękkich szmatek lub gąbek. Po oczyszczeniu naczynie wypłukać w wodzie i wytrzeć. Czyszczenie winno być regularne i nie rzadsze niż raz na 7-10 dni.
Ostrzeżenia
- przed pierwszym użyciem należy oczyścić naczynie w celu usunięcia ewentualnych pozostałości poprodukcyjnych (ręczne wytwarzanie),
- miedź ulega utlenieniu, co powoduje widoczne przebarwienia (różne kolory od czerwieni do ciemnej zieleni a nawet czerni), które nie pokrywają naczynia jednorodnie, ale mogą tworzyć różne plamy czy rysy,
- naczynia wykonane z miedzi nie nadają się do magazynowania wody o wysokiej temperaturze, przechowywać powinno się wyłącznie wodę o temperaturze pokojowej