Miedzian 350SC 5l
Miedzian 50 WP jest środkiem grzybobójczym oraz bakteriobójczym w formie proszku do sporządzania zawiesiny wodnej o działaniu powierzchniowym do stosowania zapobiegawczego w ochronie przed chorobami, w amatorskiej uprawie drzew owocowych niskopiennych i roślin warzywnych w ogrodach działkowych i przydomowych. Bardzo skuteczny oprysk na wiele warzyw i owoców, w tym na pomidory czy ogórki.
miedź w postaci tlenochlorku miedz 350 g /l
Środek stosować zapobiegawczo lub zgodnie z sygnalizacją w okresach spodziewanego zagrożenia wystąpienia choroby. Środek stosować 2-3 razy w sezonie co 7-10 dni, od początku rozwoju kwiatostanu do fazy, w której 50% owoców uzyska typową barwę (fazy BBCH 51-85). Stosować przemiennie z środkami grzybobójczymi należącymi do innych grup chemicznych o odmiennym mechanizmie działania.
Roślina i choroba:
Dawkowanie:
ziemniak / zaraza ziemniaka 25 g w 3 l wody
jabłoń, grusza / parch jabłoni, parch gruszy 15 g w 6 l wody
jabłoń, grusza / zaraza ogniowa 15 g w 6 l wody (kwitnienie) 7,5 g w 6 l wody (wzrost owoców)
wiśnia / brunatna zgnilizna drzew pestkowych 30 g w 6 l wody
wiśnia, czereśnia / rak bakteryjny drzew pestkowych 30 g w 6 l wody (nabrzmiewanie pąków) 15 g w 6 l wody (kwitnienie i wzrost owoców)
brzoskwinia / kędzierzawość liści brzoskwini 1% (10 g środka w 1 l wody)
ogórek (w gruncie) / bakteryjna kanciasta plamistość, mączniak rzekomy 25 g w 7 l wody
pomidor (w gruncie) / zaraza ziemniaka, bakteryjna cętkowatość 25 g w 7 l wody
pomidor (pod osłonami) / zaraza ziemniaka, bakteryjna cętkowatość 0,3% (30 g w 10 l wody)
fasola / antraknoza, bakterioza obwódkowa, szara pleśń 30 g w 7 l wody
modrzew / opadzina modrzewia 0,5 - 1% (50 - 100 g środka w 10 l wody)