Miechunka suszona
Jagoda peruwiańska
Producent: Słodkie Zdrowie
Forma: owoce
Pojemność: 500 g
Składniki: Miechunka suszona 100%
Jagoda peruwiańska
WŁAŚCIWOŚCI
- wysoka zawartość błonnika pokarmowego,
- bardzo niska zawartość soli
- zawiera witaminę A, witaminy z grupy B, oraz witaminę C
ZASTOSOWANIE
Miechunka suszona idealnie nadaje się jako samodzielna przekąska, ale warto ją również przemycić w różnego rodzaju owsiankach, jaglankach czy jako dodatek do jogurtu. Jagody te doceniane są zwłaszcza w stanach obniżonej odporności. Miechunkę możemy w kuchni stosować również do dań wytrawnych takich jak dania z makaronu, ryżu, kasz, czy jako element składowy sałatek. Świetnie sprawdzi się też do przyrządzania deserów, w tym jako ich ozdoba.
PRZEPIS NA PUDDING CZEKOLADOWO JAGLANY Z MIECHUNKĄ
Składniki:
- 40 g płatków jaglanych
- 150 g mleka (zwykłe lub roślinne - u mnie czekoladowe, grochowe akurat)
- 60 g banana
- 15g daktyli
- 10 g orzechów laskowych lub włoskich
- 1 łyżeczka kakao (5g)
- szczypta soli
- 20 g suszonej miechunki
Wykonanie: Daktyle i orzechy zalewamy wrzątkiem na 5 minut żeby nieco zmiękły przed blendowaniem. Płatki zalewamy mlekiem (w zależności od gęstości jaką lubię możecie dać więcej/mniej, albo dolać po zblendowaniu), gotujemy całość. Do blendera wrzucamy ugotowane płatki, odsączone z nadmiaru wody daktyle i orzechy, banana, kakao i szczyptę soli- blendujemy do uzyskania gęstego puddingu. Dekorujemy suszoną miechunką i miksem ulubionych orzechów.
Wartość odżywcza: w 100 g
- Wartość energetyczna: 1235 kJ / 294 kcal
- Tłuszcz: 3,4 g
- - w tym kwasy tł. nasycone: 0,5 g
- Węglowodany: 49 g
- - w tym cukry: 41 g
- Błonnik: 19 g
- Białko: 7,3 g
Sól: 0,01 g