Biopreparat bakteryjny w proszku do kiszenia zielonek z traw, motylkowych i kukurydzy (całe rośliny, LKS, CCM lub ziarno).
SKŁAD:
Kompozyt bakteryjny zawiera bakterie fermentacji mlekowej w ilości 6x10^10 j.t.k./g preparatu:
- Lactobacillus plantarum
- Pediococus acidilactici
- Lactobacillus buchneri
- Lactobacillus brevis
- Enterococcus faecium
600 tys. bakterii na 1g zakiszanego surowca!
DZIAŁANIE:
- ukierunkowanie procesów fermentacyjnych - szybsze zakiszenie
- hamowanie rozwoju bakterii z rodzaju Clostridium, pleśni i drożdży
- zwiększenie stabilności tlenowej kiszonki - ograniczenie psucia się
ZALECANE DOTYCZĄCE ZAKISZANEGO SUROWCA:
Zawartość suchej masy: zielonki z traw, motylkowych, całe rośliny kukurydzy - 35%; ziarno kukurydzy - 62-65 %; kolby kukurydzy CCM - 60%.
Grubość warstwy do ubijania: maksymalnie 20 cm.
Bardzo dokładne ubicie - niezbędne do prawidłowego zakiszenia!
Minimalny okres zakiszania 6-8 tygodni.
INSTRUKCJA STOSOWANIA:
100g/10 ton zakiszanego surowca. Preparat w proszku do stosowania w roztworze wodnym w ilości: 100g preparatu na 5-10 litrów czystej wody. Ilość zastosowanej wody zależy od wydajności aplikatora i sposobu rozprowadzenia roztworu z bakteriami. Stosować za pomocą aplikatora zamontowanego na sprzęcie zbierającym lub spryskiwać układane warstwy na pryzmie lub silosie. Skuteczność preparatu zależy m.in. od równomiernego rozprowadzenia roztworu roboczego w zakiszanym surowcu - im bardziej równomiernie spryskamy zakiszany surowiec tym większy dostęp bakterii do zakiszanej zielonki. Trwałość roztworu roboczego wynosi 24 godziny, w warunkach chłodniczych można przechowywać do 48 godzin.