Dbamy o Twoją prywatność
Dzięki plikom cookies i technologiom pokrewnym oraz przetwarzaniu Twoich danych, możemy zapewnić, że dopasujemy do Ciebie wyświetlane treści.Wyrażając zgodę na przechowywanie informacji na urządzeniu końcowym lub dostęp do nich i przetwarzanie danych (w tym w obszarze profilowania, analiz rynkowych i statystycznych) sprawiasz, że łatwiej będzie odnaleźć Ci w Allegro dokładnie to, czego szukasz i potrzebujesz.Administratorem Twoich danych będzie Allegro oraz niektórzy partnerzy, z którymi współpracujemy.
Ułatwienia korzystania z naszych stron, prezentowania spersonalizowanych treści i reklam oraz ich pomiaru, tworzenia statystyk, poprawy funkcjonalności strony.Zgodę wyrażasz dobrowolnie. Możesz ją w każdym momencie wycofać lub ponowić w zakładce Ustawienia plików cookies na stronie głównej. Wycofanie zgody nie wpływa na legalność uprzedniego przetwarzania.
polityka plików cookiespolityka ochrony prywatności- 329,00 zł
- MIÓD MANUKA HECADI MGO 550+ 500G ORYGINALNY MOCNY
- 338,99 zł z dostawą
- dostawa we wtorek
- 259,90 zł
- MIÓD MANUKA 500G KFACTOR 16+ MOCNY
- 269,89 zł z dostawą
- dostawa we wtorek
- 537,40 zł
- Miód Manuka MGO 550+ 500g
- 545,39 zł z dostawą
- dostawa we wtorek
Miód Manuka UMF 15+ MGO 514 500g odporność (6559417614)
Sprzedający sorel9
poleca 99,60%
|
1080
Opis
- Witamy na aukcji firmy Sorel.
Przedmiotem tej aukcji jest - miód MAUKA UMF 15+ (MGO 514)
- 500g.
- Kraj pochodzenia: Nowa Zelandia.
- Producent: NZ Health Naturally Ltd.
Miód Manuka UMF 15+ (MGO 515) charakteryzuje się szczególnie wysoką zawartością czynnika UMF, co czyni go najbardziej ekskluzywnym i poszukiwanym miodem Manuka w Nowej Zelandii. Najbardziej ceniony jest przez osoby, które chciałyby utrzymać swój układ pokarmowy w dobrym stanie. Miód z wysoką zawartością czynnika UMF doskonale nadaje się do utrzymania zdrowego stanu skóry, ale także wykazuje dobroczynne funkcjonowanie dla układu odpornościowego.
Miód Manuka to naturalny miód pochodzący z Nowej Zelandii, Jednym z najczystszych miejsc na świecie. Jego lecznicze właściwości są cenione na całym świecie. Miód ten powstaje z nektaru krzewu Manuka – rośliny rosnącej na terenach Nowej Zelandii. Nazwa miodu wywodzi się z języka maori i dosłownie oznacza „miód z drzewa herbacianego”.
CO TO JEST MANUKA?
krzew Manuka występuje na terenie Nowej Zelandii oraz nielicznie w Australii. Kwitnienie tego krzewu trwa jedynie 4 tygodnie przez co miód ten można uznać za wyjątkowo cenny. Krzew Manuka co roku na cztery tygodnie pokrywa się białymi kwiatami. W trakcie pory letniej zbocza gór i doliny otulone kwitnącym krzewem Manuka wyglądają jak pola przykryte śniegiem. Dziko rosnąca roślina Manuka w sposób naturalny regeneruje się w odległych od cywilizacji zakątkach Nowej Zelandii, by co roku dać równie obfite i pełnowartościowe zbiory.
Właściwości zdrowotne jakie wykazują krzewy Manuka były wykorzystywane już przez aborygenów. Zauważyli oni, że wywar z liści bądź kory tej rośliny jest doskonały na bardzo wiele różnorodnych dolegliwości. Świat dowiedział się o tych wspaniałych właściwościach dopiero dzięki wyprawie kapitana Cook'a do Nowej Zelandii, który z liści krzewu Manuka zaparzał sobie herbatę. Miody Manuka zaczęto produkować w XIX wieku, a konkretnie w latach trzydziestych. Nowa Zelandia stała się dzięki temu największym producentem tego niesamowitego miodu.
WŁAŚCIWOŚCI MIODU MANUKA
Profesor Thomas Henle i zespół naukowców z Politechniki w Dreźnie odkryli aktywny składnik miodu z krzewu Manuka – methylglyoxal. Jest on odpowiedzialny za procesy antybakteryjne występujące tylko w miodach Manuka. Methylglyoxal pojawia się na ogół we wszystkich miodach, jednak natężenie jego występowania na ogół waha się pomiędzy 0 a 10mg/kg. Natomiast methylglyoxal odkryty w miodach Manuka występuje w natężeniu od 100mg/kg do 1000mg/kg!.
Badania dowiodły, że Miody Manuka są wyjątkowym produktem żywieniowym i mogą być zaliczane do tzw. medical food czyli pokarmów powodujących znaczną poprawę zdrowia.
Methylglyoxal jest naturalnym produktem, który powstaje w czasie procesu dostawania się glukozy do żywych komórek - tak w organizmie człowieka, zwierzęcia, jak i rośliny. W czasie tego procesu methylglyoxal jest produkowany, a następnie wykorzystywany do budowy zdrowych żywych komórek.
Krzewy Manuka mają dużą zdolność uwalniania methylglyoxalu w miodzie, który jest już szeroko wykorzystywany przy wielu różnorodnych schorzeniach.
Jakie korzyści może przynieść dla Ciebie spożywanie miodu manuka?
- wpływa na prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego
- reguluje florę bakteryjną jelit
- pomaga w leczeniu wrzodów żołądka, zespołu jelita nadwrażliwego i refluksu
- wzmacnia naturalną odporność organizmu
- zapewnia dobrą kondycję skóry
- pomaga w leczeniu trądziku młodzieńczego i różowatego
- pomaga w walce z chorobotwórczymi bakteriami (gronkowce, paciorkowce) wywołującymi schorzenia takie jak: zapalenie zatok, gardła, błony śluzowej nosa, oraz infekcje przewodu pokarmowego (biegunka, wymioty, bóle brzucha)
- przyspiesza proces gojenia zmian skórnych w przypadku półpaśca
- zwiększa efektywność leczenia anginy i innych chorób gardła
- przyspiesza proces gojenia się ran, odleżyn
- pomaga w dolegliwościach związanych z egzemą
Wraz z upływem lat, ze zwiększonym zapotrzebowaniem na miód Manuka na całym świecie oraz z coraz częściej występującą nieuczciwością niektórych producentów miodu Manuka, powstała potrzeba chronienia marki miodu Manuka. W związku z tym powstała organizacja UMFHA (Unique Manuka Factor Honey Association) dawniej zwana AMHA (Active Manuka Honey Association), która jest jedynym właścicielem znaku UMF®. Organizacja UMFHA zrzesza kilkudziesięciu producentów miodu. To właśnie ta organizacja, zajmuje się badaniem każdej wyprodukowanej partii miodu i nadawaniem jej określonego w zależności od wykrytej siły miodu, czynnika UMF®. Producenci, którzy obawiają się poddać rygorystycznym badaniom organizacji UMFHA nie mają prawa używać znaku UMF®.
UMF® jest uznawany za najpopularniejszy system pomiaru właściwości Miodu Manuka, ponieważ nie ogranicza się do badania tylko jednego składnika w miodzie, ale badany jest obecny w Miodzie Manuka ogólny poziom aktywności.
Certyfikat serii:
Każda partia produkowanego miodu jest badana przez niezależne laboratoria. Od wyniku badania zależy, jak oznaczony zostanie miód. W celu upewnienia się, że wyniki są wiarygodne, próbki są badane w różnych laboratoriach między innymi.: Hill Laboratories i Eurofins NZ Laboratory.
RMP Certyfikat:
Rolą Nowozelandzkiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności NZFSA (ang. The New Zealand Food Safety Authority’s) http://www.foodsafety.govt.nz jest ochrona wszystkich konsumentów żywności i produktów pochodnych wytwarzanych w Nowej Zelandii, niezależnie od tego, gdzie na świecie się oni znajdują. Do zadań NZFSA należy dbanie o to, aby żywność wytwarzana w Nowej Zelandii spełniała wszelkie wymogi formalne dotyczące bezpieczeństwa i jakości produktów. NZFSA stworzyło Program Zarządzania Ryzykiem RMP (ang. Risk Management Programme), do celów którego należą: rozpoznawanie, kontrola, eliminowanie lub minimalizowanie niebezpieczeństw i czynników ryzyka - tak, aby produkty pochodzenia zwierzęcego (w tym produkty pszczele) nadawały się do użytku zgodnie z ich przeznaczeniem, na podstawie części 2 nowozelandzkiej Ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego. Produkty wytwarzane przez NZ Health Naturally (eksportera miodów manuka do Polski) spełniają wszelkie wymagania podlegające ocenie w procesie certyfikacji RMP.
JAK SPOŻYWAĆ MIÓD MANUKA, BY ZOPTYMALIZOWAĆ JEGO LECZNICZE DZIAŁANIE?
Należy pamiętać, że miód Manuka jest produktem spożywczym, a nie lekiem ani suplementem diety. Z tego względu nie ma jasno sprecyzowanych reguł dotyczących dawkowania. Miód Manuka należy spożywać tak, jak każdy inny miód – najlepiej 2–3 łyżeczki rano, na czczo, około 20 minut przed posiłkiem. Spożywanie miodu Manuka jest bezpieczne, ponieważ jest to produkt w 100% naturalny. Jeśli masz uczulenie na produkty pszczelego pochodzenia, przed zastosowaniem miodu skonsultuj się z lekarzem. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) miodu nie powinno się podawać dzieciom do pierwszego roku życia.
- KONTAKT:
- e-mail. sorel@onet.pl
- tel. 32 449 19 00
- kom. 668 105 538
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.