Messor barbarus (1Q + brood (królowa + jaja/larwy/poczwarki))
Mrówki tego gatunku cieszą się dużą popularnością ze względu na ich interesującą budowę, stosunkowo łatwą hodowlę oraz ciekawy podział na kasty.
Opis gatunkowy:
- Gatunek: Messor barbarus
- Rozmiar: królowa: 13-16 mm, robotnice: 3-14 mm
- Ubarwienie: czarno-brązowe, lekko połyskliwe
- Występowanie: Europa Południowa
- Naturalne źródło pożywienia: owady oraz nasiona
- Zalecane pożywienie w warunkach domowych: owady oraz nasiona, takie jak len, trawa, mak, słonecznik
- Hibernacja: tak
- Wilgotność: Arena: 40–50% Gniazdo: 40–50%
- Temperatura: Arena: 24–30°C Gniazdo: 22–26°C
- Trudność hodowli: łatwa
W koloniach Messor barbarus występuje wyraźny podział na kasty, z najmniejszymi mrówkami o długości 3mm pełniącymi rolę piastunek, a największymi żołnierzami osiągającymi 14mm i charakteryzującymi się ogromnymi głowami, niemal dorównującymi rozmiarem królowym.
Co sprawia, że żniwiarki są jeszcze bardziej interesujące, to fakt, że te mrówki preferują nasiona jako pokarm, co jest rzadko spotykanym zjawiskiem wśród innych gatunków. Jest to również znaczące ułatwienie w hodowli. Każda kolonia ma swoje preferencje, dlatego obserwować można, jak mrówki wybierają spośród mieszanki nasion te, które najbardziej im odpowiadają. Żołnierze miażdżą nasiona swoimi ogromnymi żuwaczkami na tak zwany mrówczy chleb. Pokarm jest przechowywany przez mrówki w specjalnych komorach gniazda (zazwyczaj tych najsuchszych), co pozwala na zostawienie kolonii na kilka tygodni samej, jedynie z dostępem do wody.
Przed wpuszczeniem kolonii do formikarium odchowaj ją do wielkości około 15-stu robotnic. W przeciwnym wypadku mrówki mogą czuć się zagubione i popaść w stagnację (spowolniony bądź zerowy rozwój). Sprzedawana kolonia wymaga odchowania.
UWAGA: Mrówki wysyłamy od poniedziałku do środy włącznie. Unikamy magazynowania mrówek na sortowni w weekend.