W uwagach podczas składania zamówienia prosimy napisać dla kogo ma być dedykacja!
Polecają książkę
Ach ten straszny świat przedwojennej, warszawskiej... gastronomii!!! Zabójstwa, napady, samobójstwa, pobicia – co tam się nie działo! Ta książka to niezwykły kryminalny przewodnik po świecie, którego już nie ma. Pasjonująca, czasami straszna, a czasami bardzo zabawna lektura. Z całego serca (a może żołądka) polecam!
Wojtek Chmielarz, pisarz
Opis
Czas jednak zanurzyć się w najgorszą przedwojenną gastronomię warszawską. Bez upiększeń, kolorowych szyldów i wyglancowanych butów. Odseparowana od widoku tysięcy oczu, znana jedynie z kronik kryminalnych. W jej lokalach serwowano brutalne mordy, podpalano, łamano kości. Dla jej bywalców ludzkie życie warte było zaledwie kilka złotych, a niekiedy stawało się zwykłym towarem na wagę. W żyłach zwyrodnialców płynęła krew pomieszana z wódką i narkotykami. Od najgorszego sortu oprychów unosił się zapach krwi, zmieszany z potem i stęchniętym piwem. O tej odsłonie stołecznej gastronomii bardzo rzadko przeczytamy we wspomnieniach bywalców rautów i dansingów. Szare, zimne, brudne, pachnące fetorem gabinety, w których dochodziło do gwałtów, zabójstw, samobójstw i płatnych stosunków seksualnych, nie były reklamowane w gazetach czy programach artystycznych.