Membrana do kriolipolizy renomowanej marki Freezefats zapobiega odmrożeniu skóry poczas zabiegu kriolipolizy nawet w temperaturze -10°C.
Twórcami kriolipolizy są dwaj lekarze ze szpitala z Massachusetts (USA): dr med. Dieter Manstein i dr med. R. Rox Anderson. W 2008 roku udowodnili, że podskórne komórki tłuszczowe są bardziej wrażliwe na działanie zimna niż otaczające je tkanki.
Kriolipoliza (stgr. κρύος (kryos) – zimno, lód; λίπα (lipa) – tłuszcz; λύσις (lysis) – usuwać) – nieinwazyjna metoda usuwania tłuszczu z różnych miejsc ludzkiego ciała, za pomocą chłodzenia, w celu wywołania lipolizy.
Zabieg polega na wystawieniu adipocytów (komórek tkanki tłuszczowej) na odpowiednio kontrolowane zimno – za pomocą niskiej temperatury o wartości od - 5° do -10 °C. Skutkiem jest krystalizacja trójglicerydów. Po takiej krystalizacji, adipocyty rozpoczynają proces apoptozy, skutkujący ich eliminacją.
W efekcie kriolipolizy na skutek mrożenia, lipidy z komórek tłuszczowych są uwalniane, a następnie transportowane poprzez układ limfatyczny. Lipidy krystalizują się w wyższej temperaturze niż komórki, które zawierają wodę. Kriolipoliza niszczy więc wyłącznie komórki tłuszczowe, oszczędzając wszelkie inne tkanki.