Melisa
Melisa stosowana jest w polskiej medycynie ludowej od dawna i wierzy się, że ma gwarantować długowieczność. Napar z melisy ma cytrynowy aromat i stanowi panaceum na wiele dolegliwości. Słynie przede wszystkim ze swoich właściwości uspokajających, dlatego w lecznictwie stosowana jest jako środek na nerwicę i spokojny sen. Liście melisy lekarskiej zwierają m.in. polifenole, garbniki, kwasy organiczne, sole mineralne i witaminy.
Najważniejsze zalety melisy:
-posiada właściwości uspokajające i nasenne
-stymuluje układ nerwowy do walki z drobnoustrojami
-łagodzi objawy przeziębienia i grypy
-wykazuje działanie antyoksydacyjne
-działa kojąco na cerę i nadaje jej młody wygląd
-zmniejsza objawy demencji starczej
-pobudza wydzielanie soku żołądkowego wspomagając trawienie
-wykazuje działanie rozkurczające, co łagodzi bóle menstruacyjne
-łagodzi bóle głowy, również te pochodzenia migrenowego
Jak stosować melisę?
Do filiżanki nasypać czubatą łyżeczkę suszu. Zalać wrzątkiem i parzyć przez 10 minut pod przykryciem. Można spożywać ją z dodatkiem naturalnego słodzika np. stewii bądź ksylitolu.