Melasa, syrop sos z granatów ,Molases,pasta , koncentrat
Durra
Pasta z granatów
zastosowanie do dań, sosów i sałatek.
Waga: 500g
Gęsta Melasa z soku z Granatów to arabski specjał. Ma słodko-kwaśny smak. Dodaje się ją nie tylko do deserów, napojów, czy też sałatek. Jest to także składnik marynat używanych przy pieczeniu mięsa albo ryb.
Wytwarza się ją z owoców granatu. Owoce zbiera się ręcznie. Ręcznie też rozłupuje się owoce i wydobywa z nich ziarna granatu które następnie wygniata sie w celu wydobycia soku bez uszkadzania pestki. Zebrany sok gotuje się na wolnym ogniu w wielkich miedzianych kotłach ciągle mieszając. W trakcie tego procesu sok gęstnieje i zmiena barwę z intensywnie czerownej na brunatną.
Zastosowanie:
Do marynaty do mięsa - powoduje że mięso kruszeje. Podczas grilowania lub smarzenia cukry zawarte w melasie karmelizują na powierzchi mięsa co powoduje że mięso jest wewnątrz soczyste.Do wzbogacenia smaku koncentratu pomidorowego - pomidorowa z dodatkiem melasy z granatów ... to jest to :).Tort nasączony ponczem z grenadiną to coś dla wykwintnych łasuchów. Sałatka z sosem vinegret z dodatkiem grenadiny nie tylko jest smaczna, ale i zdrowa.
Producent: Durra
kraj : Jordania
--------------------------------------------------------------------------------------
Sklep Śródziemnomorski Fenicja Warszawa