Dut Pekmezi to naturalna melasa z morwy czarnej, gęsta, bez dodatku cukru. Owoce morwy czarnej zawierają bardzo dużo żelaza, potasu, wapnia, magnezu, fosforu, są bogate w witaminy: C, PP oraz z grupy B.
Dlaczego warto jeść przetwory z morwy?
- nieocenione dla diabetyków - hamują aktywność enzymów odpowiedzialnych za rozkład cukrów i ograniczają ich przemianę w glukozę,
- obniżają poziom cukru we krwi i zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy,
- substancje czynne z morwy blokując trawienie węglowodanów wspomagają proces odchudzania, ponadto zmniejszają łaknienie na słodycze,
- dzięki dużej zawartości pektyn wpływają na prawidłowe funkcjonowanie jelit,
- są bogactwem flawonoidów – związków usuwających z organizmu wolne rodniki, o działaniu przeciwnowotworowym,
- przetwory z owoców morwy czarnej, dzięki dużej zawartości żelaza, działają krwiotwórczo i są zalecane przy anemiach na tle niedoboru tego pierwiastka,
- są środkiem lekko przeczyszczającym, stosuje się je przy zaparciach i bolesnych kolkach.
Syrop morwowy to idealny dodatek do deserów, ciast, naleśników, można używać do słodzenia herbaty.
Inna alternatywa to: Tahin mieszamy z Dut Pekmezi ok. 2 części Tahin, 1 część Dut Pekmezi. Powstały Tahin Pekmezi ma gęstą konsystencję, smakuje podobnie jak chałwa, jest łatwy do smarowania. Idealny do kanapek, naleśników, wafli, do ciasta np. drożdżowego. Często podaję jako deser po posiłku. W okresie zimowym podajemy dzieciom i osobom starszym jako zastrzyk energii. Doskonały zamiast nutelli, bez cukru, 100% naturalny i zdrowy. Palce lizać!
Zobacz inne moje aukcje (www_deco-dom_com): | ||
© UltraPanel |