Tamara Zuckerruben Sirup
SYROP Z BURAKA CUKROWEGO
MELASĘ 450g.
PRODUKT NAJWYŻSZEJ JAKOŚĆ PRODUKOWANY OD PONAD 100-LAT TYMI SAMYMI TRADYCYJNYMI METODAMI.
ORYGINALNY PRODUKT. Masa netto: 450g. MELASA to naturalny skoncentrowany sok z buraka cukrowego,otrzymywany w specjalnie opracowanym do tego celu procesie technologicznym bez udziału jakichkolwiek środków chemicznych. NIE JEST TO UBOCZNY PRODUKT PRODUKCJI CUKRU TRADYCYJNEGO a o wiele od niego lepszy produkt: bogaty w minerały m. in. : żelazo, magnez oraz aminokwasy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Doskonały do kanapek, naleśników, placków ziemniaczanych, sosów, ciast, lodów, twarożku oraz wypieków. Bez glutenowy, bez laktozy i konserwantów.
CENA DOTYCZY 1 OPAKOWANIA 450g.
Oryginalny syrop cukrowy Tamara Zuckerruben Sirup to prawdziwy klasyk do smarowania. Złoty syrop wyłącznie z buraków cukrowych, bez konserwantów i barwników. Jest to sok z buraków cukrowych świeżo zebranego i zagęszcza do momentu osiągnięcia żądanej konsystencji. Czysty produkt naturalny o niepowtarzalnym smaku.Czysty naturalny 100% buraków cukrowych. Masa netto 450g, opakowanie pudełko kartonowe, producent Wilhelm Bongartz Gmbh, Niemcy . Składniki: Syrop buraczany. Wartości odżywcze w 100 g: wartość energetyczna 1267 kJ / 299 kcal,Węglowodany: 69 g- W tym cukry: 66 g, Białka: 2,3 g,Tłuszcz: <0,1 g- W tym tłuszcze nasycone <0,1 g,Magnez: 90 mg, Żelazo: 9 mg, Potas: 382 mg, Błonnik: 5,4 g,Sodu <0,1 g,Kwas foliowy: 97 mikrogramów.Melasa ma postać ciemnobrązowego syropu, gęstego i lepkiego. Dziś jest znana jako zamiennik substancji słodzących, ma niską zawartość sacharozy (około 50%), to produkt nieoczyszczony dzięki czemu nie jest pozbawiana także wartościowych substancji. Melasa, naturalny cukier, jest ciemnobrązowym, gęstym, słodkim syropem. To właśnie swojemu kolorowi zawdzięcza nazwę „czarne złoto”. Z powodzeniem zastąpi cukier – przede wszystkim jest od niego znacznie zdrowsza. Szczególne właściwości i skład melasy: Melasa powstaje jako produkt uboczny podczas produkcji cukru spożywczego. Zawiera ok. 20 proc. wody. Melasa może być buraczana (uzyskiwana przy produkcji cukru buraczanego) albo trzcinowa (uzyskiwana przy produkcji cukru trzcinowego). Ta pierwsza zawiera 50 proc. sacharozy, natomiast melasa trzcinowa, na ogół uważana za lepszą, sacharozy ma ok. 38 proc. W obu znajdują m. in. aminokwasy, związki azotowe, rafinoza czy cukry redukujące. Działa jako przeciwutleniacz, może być stosowany w leczeniu biegunki i problemów trawiennych. Zawiera sporo wody, substancje suche, jak popioły i związki nieorganiczne hamujące w niej rozwój mikroorganizmów, tlenki wapnia, potasu, sodu, magnezu, żelaza, fosforu.Łyżeczka melasy ma 20 kcal i zero grama tłuszczu. Z powodzeniem może zastąpić biały cukier, a nawet miód czy słodzik. Stosowana jest do wyrobu alkoholu, drożdży piekarniczych oraz do produkcji kwasów organicznych (cytrynowego, szczawiowego, gliceryny). Jest to produkt bardzo zdrowy, bogaty w cenne witaminy i związki mineralne. Melasa stanowi bogate źródło żelaza niehemowego (trudniej wchłanianego; wchłanianie żelaza w przewodzie pokarmowym ułatwiają witamina C, aminokwasy takie jak lizyna czy histydyna oraz niskie pH soku żołądkowego). Jest również bogata w magnez, potas, wapń, sód, miedź, fosfor, chrom, cynk oraz witaminy z grupy B – B1, B2, B3 (niacynę) B6 oraz kwas foliowy.Można nią smarować chleb zamiast miodu lub konfitury. Zastąpi cukier biały przy słodzeniu herbaty albo kawy. Nadaje się do ciast, tortów i pierników, można ją dodawać do marynat. Pasuje do jogurtu z musli, twarogu, naleśników, ryżu.Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.Chronić przed dziećmi.Staramy się, aby informacja o produkcie odpowiadała rzeczywistości. Zdarza się jednak, że produkty zmieniają skład, tak więc skład , wartości odżywcze i alergeny mogą się różnić nieznacznie od tych przedstawionych na aukcji. Zalecamy za każdym razem sprawdzać etykiety produktów przed ich spożyciem/użyciem.