Tykwa Classica brązowa
Klasyczna calabaza z metalowym okuciem w kilku odcieniach brązu.
Picie yerba mate z tykwy - calabazy dostarcza dodatkowych wrażeń estetycznych i smakowych. Wykonana z owocu o pojemności od 150 do 250 ml.
Warto zaznaczyć, że naczynie wykonane z owocu ma swoją specyfikę, czyli mogą miejscowo występować naturalne przebarwienia. Tykwy mogą również różnić się od siebie nieznacznie kształtem, okuciem oraz wielkością. Wszystkie one zostały wykonane ręcznie, dlatego posiadają unikalny wygląd - WYBIERAMY LOSOWO !
Currado - przygotowanie tykwy do użycia:
Wsypujemy susz w objętości od pół do 3/4 naczynia, zalewamy go wodą o temperaturze 75 st. C i tak zostawiamy co najmniej na 2 dni. Po upływie tego czasu przy użyciu np. łyżeczki od herbaty wyskrobujemy z wewnątrz tykwy wszystkie resztki owocu.