Indiańskie ręcznie okute matero ze świętego pnia drzewa Palo Santo.
Uwaga! Duża rozpiętość pojemności od 70 ml do 120 ml. Naczynka wysyłamy losowo. Te idealnie pasujące do porannej yerba mate matera są bardzo popularne w Argetynie. Obecnie i u nas znalazły już grono wiernych admiratorów i kolekcjonerów. Bardzo rzadko spotykany kształt i odpowiednio krótko przechowywane i niesezonowane drewno powodują, że smak yerba mate jest bogatszy o żywiczne nuty.
Palo Santo ( Bursera graveolens) w tłumaczeniu z języka hiszpańskiego znaczy święte drzewo. W medycynie ludowej drewno to było wykorzystywane przez indiańskich szamanów w ceremoniach przywołujących dobre duchy. Posiada mocny, przyjemny, żywiczny zapach. To właśnie dzięki temu picie z palo santo wzbogaca dodatkowo smak yerba mate . To bardzo ładne naczynie, z którego picie mate sprawia przyjemność. Aluminiowe okucie zapewnia odporność na uszkodzenia mechaniczne i utrzymuje odpowiednią temperaturę zewnętrznej ścianki. Wykonane z młodego drewna o dużym zapasie żywicy i elastycznej formie.
UWAGA - Naczynia toczone i okuwane są ręcznie, sztuki mogą różnić się kształtem.
W celu wzmocnienia i zahartowania naczynia polecamy wykonać tzw. curado:
1. Naczynko należy wypłukać wodą,
2. Pozostawić do całkowitego wyschnięcia,
3. Wysmarować wnętrze Palo Santo masłem lub oliwą,
4. Pozostawić tłuszcz we wnętrzu naczynka na dwie doby,
5. Wypłukać naczynko z pozostałości tłuszczu i przygotować w nim Yerba Mate.
Naczynie ozdobne.