Tykwa Chilijska COPIAPO 200ml - 300ml
Chilijska tykwa wykończona piękną stalową virollą, zdobiona fantazyjnymi, żłobionymi wzorami.
Pojemność ok. 200-300 ml. Są to najbardziej wytrzymałe tykwy o najgrubszych ściankach. Jakość chilijskich tykiew docenili mateiśći na całym świecie. To własnie te tykwy znajdziecie w rękach tych, którzy kochają rzeczy piękne i praktyczne.
Warto zaznaczyć, że naczynie wykonane z owocu ma swoją specyfikę, są bardzo wytrzymałe. Na tykwie mogą miejscowo występować naturalne przebarwienia i nie stanowią uszkodzenia naczynia. Tykwy z Chile znane są ze staranności wykonania i długowieczności. Dbałość w procesie suszenia owoców w górskich wioskach na wietrznych stokach dodaje naczynkom pięknego charakteru.
Uwaga! Tykwy posiadają unikalny, niepowtarzalny kształt, mogący odbiegać od przedstawionego na zdjęciu (do wysyłki wybieramy je losowo)
Jak wykonać currado z wykorzystaniem fusów od yerba mate?
- Przełożyć fusy do tykwy tak, by zajmowały one 3/4 jej objętości.
- Zalać naczynie wodą o temperaturze 75 st. C,
- Zostawić na minimum 12 godzin lub na całą noc.
- Wypłukać fusy zimną wodą.
- Wyskrobać resztki suszu z wnętrza naczynia.
Zgodnie z indywidualnymi oczekiwaniami, nasączanie z użyciem świeżego suszu można powtarzać nawet 3 razy - wówczas fusy należy zostawić w naczyniu na noc i opróżniać tykwę dopiero przed jej ponownym wypełnieniem świeżym suszem.