Matcha - kapsułki
Opis rośliny
Matcha - powstaje po zmieleniu wysokogatunkowej herbaty Tencha, w wyniku czego uzyskuje się intensywnie zielony puder - ekskluzywną herbatę japońską, używaną w ceremonii picia herbaty cha-no-yu (dosł. "gorąca woda na herbatę").
Matcha produkowana jest z liści krzewów specjalnie ocienianych matami. Co najmniej dwa tygodnie przed zbiorami krzewy są osłaniane przed słońcem, przez co ich wzrost jest spowolniony. To procedura opracowana w epoce Azuchi-Momoyama. Liście nabierają wówczas bladego odcienia zieleni i wytwarzają aminokwasy, dzięki którym herbata jest słodsza i bardziej aromatyczna. Zebrane liście są suszone i następnie ścierane na proszek. Przed roztarciem na proszek liście są przechowywane w specjalnych naczyniach o nazwie chatsubo.
Właściwości
Matcha to silny antyoksydant ze względu na bogactwo substancji chemicznych z grupy polifenoli, zwanych katechinami, które są jednymi z najmocniejszych przeciwutleniaczy. Zawiera mnóstwo witamin i minerałów (szczególnie dużo witaminy C) oraz trzy razy więcej galusanu epigallokatechiny - pochodnej katechiny (przeciwutleniacza), któremu przypisuje się silne działanie przeciwnowotworowe, antywirusowe i korzystny wpływ na serce.
Uchodzi za najbardziej pobudzającą z herbat ze względu na dużą zawartość kofeiny.
- wspomaga odchudzanie, przyspieszając metabolizm oraz spalanie tłuszczu
- działa przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie
- działa przeciwstarzeniowo
- reguluje poziom cholesterolu i obniża ciśnienie
- działa odtruwająco na organizm
- reguluje przemianę materii
- wzmacnia system odpornościowy
- zwiększa witalność
Charakterystyka produktu
Kraj pochodzenia : Czechy
Kraj pochodzenia surowca : Japonia
Waga kapsułki: 280 mg
Ilość kapsułek: 100 sztuk
Zalecenia producenta:
Od 1 do 3 kapsułek dziennie. Pół godziny przed jedzeniem.