Przedmiotem sprzedaży jest oryginalna japońska najwyższej jakości Matcha na wagę. Jest to najbardziej ceniona na świecie odmiana Matcha Uji z prefektury Kioto. Zakupiona jedna sztuka to 40g proszku. Jest możliwość zakupienia hurtowo większej ilości albo całych opakować (400g). W tym celu należy napisać wiadomość i przy najbliższej okazji wyjazdu, przywiozę z Japonii zamawianą ilość Matchy.
Kilka słów czym się różni oryginalna Matcha od tanich podróbek.
Najwyższej jakości matcha (czytaj matcia) pochodzi z Uji w prefekturze Kioto oraz z Nishio w prefekturze Aichi. Na rynku znajdziemy też chińską „matchę” ale nie jest to oryginalny produkt a przemysłowo wytwarzana tania kopia, której produkcja jest nastawiona na zysk poprzez zmniejszenie kosztów plantacji i zwiększenie plonów. Efektem jest utrata swoich zdrowotnych właściwości oraz walorów smakowych. Warto wiedzieć, że chińska wersja matcha ma zupełnie inny smak i zapach. Nieuczciwi sprzedawcy w internecie sprzedają również inne odmiany sproszkowanej herbaty pod nazwą "Matcha". W Japonii istnieje wiele odmian zielonych herbat dostępnych w sproszkowanej formie a najbardziej ceniona zdrowotnie i zarazem najdroższa jest Matcha.
Czym jest Matcha?
Matcha to nic innego, jak tradycyjna zielona herbata, tyle że w postaci proszku. Jej liście po wysuszeniu mieli się w kamiennych młynach. Metoda ta sprawia, że zaparzona, skoncentrowana matcha ma o wiele silniejsze właściwości, niż napar herbaciany uzyskany z całych listków. Poza tym matchę wyróżnia sposób uprawy. Krzewy herbaciane, z których ma powstać matcha, w odpowiednim momencie okrywa się specjalną matą. Zabieg ten powoduje, że roślina produkuje więcej chlorofilu i aminokwasów (głównie L-teaniny), staje się słodsza i bogatsza w antyoksydanty. Mimo to Europejczycy dopiero niedawno zwrócili na nią baczniejszą uwagę. Z pewnością minie więc trochę czasu, zanim stanie się tak popularna jak tradycyjna wersja zielonej herbaty. Ponadto wysokogatunkowa matcha nie należy do najtańszych napojów, co może zniechęcać. Niższe ceny będą świadczyły o tym, że produkt ma raczej kiepską jakość. Kosztując go, możemy się więc srodze rozczarować.
Właściwości
Matcha zawiera podobne składniki, co dobrze nam znana „klasyczna” zielona herba. Tyle, że w wyższym stężeniu. Filiżanka matchy dostarczy nam więc zwiększoną dawkę witamin (witamina A, B, C, E, K, PP), składników mineralnych (cynk, mangan, miedź, potas, wapń) oraz takich substancji, jak flawonoidy, aminokwasy, alkaloidy (teofina i teobromina), kumaryny, garbniki, lecytyna i katechiny. Ich koncentracja jest na tyle duża, że matcha ma 137 razy większy potencjał antyoksydacyjny, niż zwyczajny napar z liści zielonej herbaty.
Ze względu na tak wysoką zawartość antyoksydantów, regularne picie wysokogatunkowej matchy przyniesie nam liczne korzyści zdrowotne. Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, hamują bowiem ekspansję wolnych rodników, przez co chronią nas przed rozwojem nowotworów, spowalniają procesy starzenia się, wzmacniają odporność, wspomagają pracę mózgu i zapobiegają chorobom układu krążenia. Mają ogromne znaczenie w profilaktyce demencji starczej. Przed zmianami nowotworowymi chronią przede wszystkim skórę. Ponadto skutecznie neutralizują toksyny, a dzięki obecności związku o nazwie galusan epigallokatechiny (pochodna katechiny) znacznie ułatwiają odchudzanie.
Matcha i stan alfa
Połączony efekt L-teaniny i kofeiny (zwany również efektem Zen), zmienia nasze fale mózgowe do tzw. stanu alfa. Ten wzorzec fal mózgowych można opisać jako uczucie gotowości (czujności) przy jednoczesnym relaksie. Jest to jeden z bardzo cenionych efektów Matcha, uznany i używany przez mnichów buddyjskich na zrównoważenie balansu podczas medytacji. Na przykład kawa stymuluje głównie ze względu na zawartość kofeiny a jednocześnie ma efekt pobudzający. W Matcha ten efekt jest skompensowany równoległą zawartością kofeiny i L-teaniny.
Szerszy spis zdrowotnych właściwości Matchy znajduje się pod poniższym linkiem:
https://organicmatcha.pl/info/10-wlasciwosci-matcha
Przygotowanie
Matcha jest herbatą i przyprawą. Można zalać ją ciepłą wodą (do 80stopni) ale również można przygotować w ciepłe dni mieszankę z zimnej wody. Matcha nie wymaga parzenia ponieważ cały proszek dostaje się do naszego organizmu i ulega trawieniu. Bardzo ważne jest w przypadku powolnego picia aby często mieszać płyn żeby wypić cały proszek, który osadza się na dnie.
W Japonii poinstruowano mnie, że istnieją dwie szkoły parzenia Matchy. 薄茶 – usucha (chuda, płytka barwa) oraz rzadziej stosowana 濃茶 – koicha (gruba, głęboka). W dużym skrócie chodzi o to, że metoda Koicha jest bogatsza i wymaga dodania większej ilości proszku (ok. 1/3 łyżeczki). W efekcie powstaje gęsty zielony płyn mocnej i dobrej herbaty (ja preferuję tę metodę). Druga szkoła parzy bardzo delikatną herbatę (usucha). W tym celu stosuje się bardzo niewielką ilość proszku a herbata jest jasno zielona i przeźroczysta.
Matcha w Japonii jest również używana jako przyprawa i dodatek do deserów i potraw zarówno słodkich jak i wytrawnych. W restauracjach często spotykana jest metoda sypania łyżeczki Matchy na talerz i obtaczania w nim kawałków warzyw czy mięs. Matcha jest w Japonii stosowana praktycznie wszędzie i jej zastosowanie jest ograniczone kreatywnością kucharza aniżeli samymi właściwościami proszku. Lody, ciasta, babeczki, ciasta, naleśniki, drinki, koktajle, pieczywo, sosy. Praktycznie do wszystkiego można dodać Matchę.
Producent zaleca przechowywanie matchy w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu. Najlepiej w lodówce.