Matcha to jeden z najstarszych gatunaków japońskiej herbaty, produkowany z liści Tencha, specjalnie selekcjonowanych i preparowanych jeszcze przed zerwaniem. W opakowaniu, zamiast tradycyjnego suszu, znajdujemy drobny puder o intensywnie zielonym kolorze i wyrazistym aromacie. Po wymieszaniu proszku z gorącą wodą, na powierzchni napoju tworzy się charakterystyczna pianka, a całość zyskuje niepowtarzalny zielono szmaragdowy odcień.
Matcha zaskakuje nie tylko swoim wyglądem, ale też smakiem. Zdecydowany, lekko cierpki, intensywny i bardzo szlachetny. Nie bez powodu ta wyjątkowa herbata stała sie jedną z najsławniejszych i najbardziej cenionych odmian i ochrzczona mianem matki zielonych herbat. Matcha używana jest do tradycyjnego rytuału przygotowania i spożywania herbaty: Cha no yu (droga herbaty), mającego w kulturze japońskiej ogromne znaczenie.
Co ciekawe, herbaciany puder wykorzystywany jest również w mniej tradycyjny sposób, jako idealny dodatek kulinarny, między innymi do przyrządzania lodów, ciast i kremów.
Matchę przygotowuje się z użyciem łyżeczki Chasaku która odmierza porcję herbaty,miotełki , która herbatę miesza tworząc puszystą piankę oraz czarki, w której to napar jest przygotowywany.
Herbatę matcha (ok. 1 łyżeczki na miseczkę ok. 0,2 l) zalewamy przegotowaną wodą o temperaturze około 70-80 stopni i energicznie mieszamy, doprowadzając do stworzenia jednorodnej zawiesiny.