Maszynka urządzenie do ciastek popcakes ŁUCZNIK
Praktyczne urządzenie do łatwego wypiekania pięknych słodkości: ciastek popcakes oraz bubble gofrów w domowych warunkach.
Idealne narzędzie dla pasjonatów pieczenia i wielbicieli słodyczy!
Dane techniczne:
Wykonanie - tworzywo sztuczne, metal
Kolor - biały
Moc maksymalna - 750W
Zasilanie - 220-240 V ~50/60 Hz
Zawartość zestawu - maszyna, patyczki do ciastek, podstawka na ciastka
Swego czasu kolorowe ciastka popcakes (zwane też "cake pops") szturmem zawojowały Instagram, przebijając swoją popularnością nawet muffiny.
Dzięki uroczemu wyglądowi i małym rozmiarom są idealną przekąską na imprezę, kinderbal i ozdobą stołu podczas spotkania przy kawie. Są tak śliczne, że ciężko zdecydować, czy je jeść czy na nie patrzeć.
Za pomocą specjalnego urządzenia do wypieku popcakes szybko i łatwo stworzysz dużą ilość ciasteczek na każde spotkanie.
Kuleczki upieczone za pomocą maszynki są inne niż te tworzone z okruszków - swoją konsystencją bardziej przypominają ciasteczka niż trufle.
Dodatkowo można je nadziać lub przekroić i posmarować dowolnym kremem, czekoladą czy marmoladą.
Wypiekacz sprawia, że kuleczki pieką się szybko i równomiernie. Jego nieprzywierająca powierzchnia powoduje również, że łatwo jest przełożyć je do innego naczynia i wstawić kolejną porcję.
Do urządzenia dołączone są widełki cukiernicze, którymi w razie potrzeby sprawdzisz stopień upieczenia ciasteczek oraz wygodnie wyjmiesz z formy, 2 paczki patyczków oraz specjalną podstawkę, która umożliwi ci odstawienie ciasteczek do ostygnięcia w pionowej pozycji.
Ciasteczka z maszynki wychodzą perfekcyjne- leciutkie, miękkie i puszyste, idealne do natychmiastowego oblania czekoladą lub lukrem i obtoczenia w kolorowych posypkach.
Proces ich wytworzenia jest mniej czasochłonny w porównaniu do wersji „okruszkowej”, ponieważ nie wymaga pieczenia wcześniej dużego ciasta, wytwarzania kremu, zagniatania i wyrabiania każdej kuleczki z osobna.
Prostota ich wykonania w połączeniu z pięknym efektem czyni ich wyrób idealną propozycją na wspólną zabawę z młodszymi dziećmi.
Przy pomocy tego urządzenia z łatwością przygotujesz w domu również piękne i wypchane słodkościami bubble gofry!
Wystarczy przygotować specjalne ciasto (z gotowej mieszanki lub samemu) i zalać całą formę do pieczenia, zamiast koncentrować się jedynie na samych otworach.
Następnie gotowy gofr zwinąć lekko jak rożek i wypełnić lodami, bitą śmietaną i ulubionymi słodkościami.
Innymi pysznościami, które przygotujesz przy pomocy maszynki do ciastek mogą być tajskie kokosowe deserki khanom krok, czyli malutkie naleśniczki wypełnione aromatycznym, kokosowym nadzieniem.
Urządzenie do wypiekania ciastek popcakes WM-2339 można też wykorzystać do wypiekania słonych potraw, takich jak zdrowe, pieczone klopsiki czy falafele, które nie będą przywierały ani rozpadały się jak podczas smażenia czy gotowania.
Innym pomysłem mogą być kulki ziemniaczane z nadzieniem serowym, mięsnym bądź szpinakowym, czy japońskie takoyaki.
Przepis na popcakes:
Z podanej ilości składników wychodzi około 30 sztuk miniciasteczek. Jest to przepis podstawowy, który można dowolnie modyfikować, podobnie jak przepis na muffiny - poprzez dodatek kakao, płatków czekolady, orzeszków, rodzynek itp. Aby ciasto wyszło bardziej „mokre”, część dodawanego mleka można zastąpić odrobiną jogurtu lub śmietany. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Naszykuj:
• 100 g mąki pszennej
• 100 g cukru
• 60 g masła lub oleju
• 1 duże jajko (w wersji wegańskiej - dojrzały, rozgnieciony banan)
• 100 ml mleka krowiego lub roślinnego
• 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
• szczyptę soli
Do dekoracji:
• 200 g czekolady (dowolnej – białej, mlecznej, gorzkiej) lub kolorowy lukier
• posypki cukiernicze
• patyczki do lizaków
Przygotowanie:
Rozgrzewamy maszynkę do wypieku popcakes.
Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajko, mleko i miksujemy na gładką masę. Nie przerywając miksowania, dodajemy stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą.
Ciasto gotowe!
Masą wypełniamy formy w dolnej pokrywie urządzenia, przykrywamy i pieczemy około 5 minut (do suchego patyczka). Upieczone kuleczki przekładamy na kratkę lub deskę, aby odpowiednio ostygły, a tymczasem wstawiamy kolejną porcję ciastek.
Aby odpowiednio rozpuścić czekoladę do dekoracji można wykorzystać kąpiel wodną (rozpuszczanie w naczyniu nad parująca wodą) lub kuchenkę mikrofalową.
Końcówkę patyczka zamocz w czekoladzie lub lukrze, następnie nabij na niego kulkę i zanurz ją w czekoladzie lub lukrze. Wyciągnij, odczekaj 2-3 sekundy i obtocz w kolorowej posypce. Odpowiednio gęsty lukier nie powinien mocno ściekać, warto jednak dać mu chwilę na ostygnięcie w temperaturze pokojowej. Możesz w tym celu wbić patyczki w wysypany cukier, włożyć do naczynia lub umieścić „do góry nogami” na talerzyku.
Voila!