Mastyks z Chios - żywica 20g PDO - Rozmiar M
Mastiha z Chios to wyjątkowy, znany od starożytności produkt o wielu korzystnych właściwościach i szerokim zastosowaniu. Obecnie jest stosowany w farmacji, perfumach, kosmetykach, napojach, pieczywie, słodyczach, a także w kuchni.
Mastiha to naturalna żywica drzewa mastyksowego (Pistacia lentiscus var. Chia), które rośnie tylko na egejskiej wyspie Chios w Grecji. Badania naukowe pokazują, że mastyks ma działanie przeciwdrobnoustrojowe, przeciwzapalne i lecznicze. Ma także korzystny wpływ na higienę ciała i pielęgnację skóry.
- Data ważności: 03.2026
- Kraj pochodzenia: Grecja, Chios
- Masa netto: 20g
- Rozmiar M - średnie "łzy"
- Skład: żywica z drzewa mastyksowego z wyspy Chios
Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
Mastiha z Chios to żywiczna wydzielina drzewa mastyksowego (Pistacia Lentiscus var. Chia). Jest to naturalna, aromatyczna żywica, która wydzielana jest z pnia i dużych gałęzi drzewa mastyksowego w powierzchownych nacięciach. Mastyk pojawia się jako łza w grawerowanych miejscach i płynie kroplami po ziemi.
Pistacia Lentiscus var. Chia - drzewo mastyksowe to wiecznie zielony krzew o wysokości 2-3 metrów, który rośnie powoli i osiąga pełny wzrost po 40-50 latach. Świerk jest kluczowym elementem roślinności krajów śródziemnomorskich, ale tylko w południowym departamencie wyspy Chios, w Mastichochorze, szczególne cechy gleby i mikroklimatu oraz tradycyjna uprawa tworzy wyjątkowość tej specjalnej żywicy.
W mastyksie znajduje się wyjątkowa różnorodność składników terapeutycznych i aromatycznych. Dokładniej mówiąc, zawiera naturalny polimer, lotne i aromatyczne składniki, które składają się na olejek eteryczny (olejek mastyksowy), kwasy terpenowe, fitosterole, cząsteczki polifenolowe i wiele innych składników aktywnych. To unikalne połączenie ponad 80 składników uzasadnia jego korzystne właściwości i różnorodne zastosowania zarówno w sektorze spożywczym, jak i w dziedzinie zdrowia i higieny osobistej. W szczególności naukowo udokumentowano korzystny wpływ mastyksu na choroby układu pokarmowego, jego wkład w higienę jamy ustnej, znaczące działanie przeciwdrobnoustrojowe i przeciwzapalne oraz fakt, że jest naturalnym przeciwutleniaczem. Jednocześnie mastyks Chios pomaga leczyć rany i regenerować skórę.
Mastiha z Chios, od 1997 r. została sklasyfikowana jako produkt chronionej nazwy pochodzenia (ChNP) na podstawie rozporządzenia nr 123/1997 Unii Europejskiej i został zarejestrowany na odpowiednim wspólnotowym wykazie produktów ChNP. Uprawa mastyksu w 2014 roku została zarejestrowana na liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzkości (UNESCO 2003).
The Chios Mastiha Growers Association to stowarzyszenie gwarantujące oryginalność żywicy mastyksowej i produktów.