Masterchef Junior
Redakcja: Radzikowska Agnieszka
Wydawnictwo: Burda Publishing Polska
ISBN: 978-83-8053-092-8
Format: 17.0x22.0cm
Liczba stron: 200
Oprawa: Twarda
Wydanie: 2016 r.
Język: polski
Mogłoby się wydawać, że obsadzenie dzieci w roli kucharzy nie jest najlepszym pomysłem. Ta teza nie znajduje potwierdzenia w przypadku małych bohaterów programu „MasterChef Junior”. Młodzi, bardzo młodzi kucharze z olbrzymią pasją i równie wielkim zaangażowaniem przygotowują potrawy, które wzbudzają podziw profesjonalistów. Pieką babkę bananową, budują buraczaną wieżę, serwują chałwę w trzech odsłonach, na język kulinarny przekładają smak lata! Swoją pasją zarażają innych, wśród których są również ich rówieśnicy. Udowadniają, że można świetnie się bawić i zawierać przyjaźnie nie tylko w piaskownicy czy na boisku, ale także w otoczeniu akcesoriów kuchennych. W tej książce przedstawiamy przepisy małych mistrzów patelni, chochli i miksera. Z pewnością zachęcą one zarówno dorosłych, jak i młodych fanów gotowania do eksperymentowania w świecie smaków i zapachów!
Mateusz Gessler Smaki dzieciństwa
Gessler Mateusz
ISBN: 978-83-7932-256-5
Wydawca: Fenix
Oprawa: Twarda
Format: 17.5x25.0cm
Liczba stron: 224
Rok wydania: 2016
Opis
Ta książka to kulinarna podróż autora do krainy smaków dzieciństwa, do dań przygotowywanych z sercem przez najbliższych, do potraw kojarzących się z beztroską i pachnących tradycją. Znajdziesz w niej idealne przepisy na rodzinne posiłki i przekąski, które każde dziecko z chęcią przygotuje samo. Wiele z tych potraw możecie także przyrządzić wspólnie, dzięki czemu rodzinne gotowanie na stałe wejdzie na listę Waszych ulubionych czynności. Ten kulinarny album wspomnień stanie się smaczną biografią autora, a zarazem receptą na pyszne i niezapomniane dzieciństwo naszych pociech.
Pyszności Kulinarne pomysły dla małych szefów kuchni
Starmach Anna
Wydawnictwo: Znak
ISBN: 978-83-240-3706-3
Format: 19.0x23.5cm
Liczba stron: 160
Oprawa: Twarda
Wydanie: 1, 2016 r.
Język: polski
Ania Starmach, jurorka Master Chefa Juniora, prezentuje przepisy dla małych kucharzy.
Przygotujcie puszyste placuszki serowe z bananami, ugotujcie wspólnie makaron z domowym pesto pachnącym świeżymi ziołami, lub, na deser, soczyste i słodkie owoce pod kruszonką. Ania pokazuje, że gotowanie to wspaniały pomysł na twórcze i radosne spędzenie czasu dla całej rodziny.
W książce znajdziecie wyjątkowe propozycje na każdy posiłek dnia wzbogacone o sprytne triki i ciekawostki. Dowiedzcie się, jak z pomocą balonika zrobić miseczki z czekolady, jak szybko i ładnie obrać mango, w jaki sposób sprawdzić świeżość jajka, jak przygotować własny ketchup i szybko pokroić cebulę.
Poznacie wiele ważnych sekretów, które dzieciom pozwolą nauczyć się samodzielności w kuchni, a rodzicom przyniosą radość ze wspólnego gotowania.