Tartufi Jimmy - masło z czarnymi truflami
Produkt na bazie doskonałego masła, wyprodukowany 100% z włoskiej śmietany, z dodatkiem najlepszej jakości czarnych trufli, co gwarantuje najwyższą jakość produktu. Masło idealne jako baza do pierwszych dań.
Czarne trufle są niezwykle rzadkimi owocami ziemi. Wartość trufli doceniły już ludy sumeryjskie, raczyli się nimi Rzymianie, a w kolejnych wiekach - arystokraci i głowy kościoła.
Te niezwykłe grzyby rosną od 10 do 30 cm pod ziemią w pobliżu korzeni drzew, najbardziej zaś cenią sobie towarzystwo dębów. Kiełkująca z zarodników strzępka rozrasta się w grzybnię, która powoli wnika w korzenie. Żeby wydać pierwsze owocniki, trufle potrzebują jednak od 8 do 12 lat trwania z drzewem w symbiozie.
Czarne trufle, które przekrojone ukazują sieć marmurkowych żyłek osiągają różną wielkość - niektóre z nich dorównują rozmiarem jabłkom. Intensywny aromat, który dodatkowo wzmaga się po ugotowaniu, czyni z trufli znakomitą przyprawę do pasztetów, pieczeni i wielu innych dań.
Skład: masło 94%, letnie trufle 5% (Tuber aestivum Vitt), czarne trufle 0,5% (Tuber melanosporum Vitt), aromaty. Może zawierać zarodniki Tuber spp.
Masa netto: 120 g
Data przydatności do spożycia: 12.02.2023
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 2087 kJ/507 kcal
Tłuszcz: 55,9 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 35,4 g
Węglowodany: 0,3 g
- w tym cukry: 0,3 g
Błonnik: 0,3 g
Białko: 0,5 g
Sól: 0,02 g