MASŁO ORZECHOWE PEANUT BUTTER 350g Sante
Masło orzechowe Sante wyróżnia wyjątkowo duża zawartość orzechów arachidowych (90%) - standardem rynkowym są masła o zawartości 70%. Badania przeprowadzone w warszawskiej SGGW potwierdziły wyjątkowo dużą zawartość kwasów tłuszczowych nienasyconych (ponad 85%), w tym tak ważnych jak oleinowy (65.7%) i linolowy (13.4%), należących do rodziny omega-6 i 9.
Liczne badania wskazują, iż spożycie tłuszczów bogatych w kwas oleinowy zapobiega tworzeniu się płytek miażdżycowych. Zatem kwas oleinowy może przyczyniać się do hamowania rozwoju miażdżycy tętnic i do obniżania poziomu cholesterolu w surowicy krwi. Kwas linolowy natomiast należy do nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Masło orzechowe Sante wyróżnia się bardzo niską zawartością tłuszczu roślinnego utwardzonego (0,8 proc.) oraz tłuszczy trans (0,008 proc.). Przedstawiając to bardziej obrazowo, w 100 gramach masła orzechowego Sante jest tylko 0,008 grama tłuszczy trans. To znacznie mniej niż wynoszą międzynarodowe normy żywieniowe, które zalecają maksymalną zawartość tłuszczy trans na poziomie < 0,2 g w 100 g produktu finalnego.
Masło orzechowe Sante jest bogatym źródłem białka roślinnego, zawiera dużą ilość witamin z grupy A, B (m.in. niacynę, kwas foliowy), witaminę E.
Nienasycone kwasy tłuszczowe przyśpieszają metabolizm, powodują uczucie sytości, co sprawia, że osoby jedzące duże ilości masła orzechowego są z reguły szczupłe – potwierdza to wiele badań, m.in. Jony Bowdena, amerykańskiego dietetyka.
Masło orzechowe odznacza się gładką konsystencją. Ten orzechowy przysmak świetnie komponuje się ze słodkimi, słonymi oraz pikantnymi smakami.
SKŁADNIKI: Prażone orzeszki arachidowe 90%, olej słonecznikowy, tłuszcz palmowy utwardzony (0,8%)*, cukier, sól.
Masa: 350g
Cena: 9,99
Wartość odżywczaw 100g produktu
Wartość energetyczna 2625kJ (634kcal)
Białko 26,6 g
Tłuszcz 53,0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 8,0 g
Węglowodany 8,5 g
w tym cukry 5,4 g
Błonnik pokarmowy 8,4 g
Sól 0,8 g