Masło Mango 400g
100% naturalne
nierafinowane
- Wysoka zawartość stearyny (C18: 0) i kwasu oleinowego (C18: 1)
- Jego zachowanie podczas topienia jest podobne do masła kakaowego
- Solidna konsystencja
- Ma długi okres trwałości
Gdzie stosuje się masło mango?
Zastosowanie w przemyśle kosmetycznym:
- Regenerujący i gojący środek, uzupełnia lipidy w skórze
- Dobrze zatrzymuje wilgoć w skórze
- Stosowany w kremach dla niemowląt i kremach do ciała, balsamach i balsamach do ust
- Odżywia, dodaje wilgoci do produktów do pielęgnacji włosów
- Stosowany w mydłach uzupełniających lipidy w skórze
- Dobrze tolerowana alternatywa dla wosku parafinowego
Zastosowanie w przemyśle leczniczym:
- maści leczące rany
Masło mango pozyskiwane jest z nasion mango (Mangifera indica). Wiecznie zielone drzewo mango należy do rodziny sumaków (Anacardiaceae) i ogólnie rośnie do 15 metrów wysokości. Pestki mają zawartość oleju tłuszczowego w zakresie od 9 do 13%. Pierwotnie pochodzi z Indii i jest obecnie głównie uprawiane w Indiach, Pakistanie i na Filipinach.