MASŁO KLAROWANE 240G
- Jest dobre dla osób z nietolerancją laktozy
- Dobrze działa na układ trawienny oraz na metabolizm.
- Jest źródłem zdrowego tłuszczu, w którym rozpuszczają się witaminy A, D, E, K oraz który pozytywnie oddziałuje na pracę układu hormonalnego.
- W medycynie ajuwerdyjskiej masło klarowane stosuje się wspomagająco przy chorobach skóry.
- Dzięki zawartości tłuszczu masło klarowane jest świetnym źródłem energii, jednocześnie zapobiega wzrostowi wagi.
Masło klarowane powstaje poprzez powolne podgrzewanie masła i oczyszczanie go z wody i substancji stałych niebędących tłuszczami, m.in. białek, które wytrącają się w postaci piany na powierzchni tłuszczu lub osadów na dnie naczynia. Z 1 kg masła o zawartości 82 procent tłuszczu uzyskuje się ok. 700-800 g masła klarowanego, które jest prawie czystym tłuszczem mlecznym (99,5-99,8 procent tłuszczu). Masło klarowane w postaci płynnej jest przezroczyste i ma żółtą barwę. Po stężeniu wyglądem przypomina masło, ale ma dużo intensywniejszy żółty kolor. Jego smak określa się jako delikatnie orzechowy i “bardziej maślany od masła”.