Masło sklarowane, czyli masło GHEE od wieków używane jest w tradycyjnej kuchni indyjskiej, ajurwedyjskiej czy tybetańskiej.
Powstaje w trakcie gotowania i oczyszczania masła pozbawiając go laktozy, kazeiny, wody i zanieczyszczeń.
Wysoka temperatura dymienia oraz delikatny, lekko orzechowy smak sprawiają, że masło klarowane świetnie nadaje się do gotowania, smażenia i pieczenia.
Ghee posiada niezwykłe właściwości:
- wzmacnia system odpornościowy,
- poprawia trawienie,
- rozpuszcza toksyny (ama) w ciele,
- zawiera witaminy A, D, E, K,
- spowalnia starzenie komórek,
- wzmacnia i poprawia wzrok,
- nawilża skórę,
Skład: 100% tłuszcz mleczny z masła poddanego klarowaniu.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 3700 kJ/ 900 kcal
Tłuszcz: 100 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 60 g
Węglowodany: 0 g
w tym cukry: 0 g
Białko: 0 g
Sól: 0 g
Masa netto: 240 g
Wyprodukowano w Polsce