MASŁO KLAROWANE
Masło klarowane (ghee, ghi) jest szczególnie popularne w medycynie ajurwedyjskiej, stosowanej zwłaszcza w Indiach, w postaci płynnej jest przezroczyste i ma żółtą barwę. Po stężeniu wyglądem przypomina masło, ale ma dużo intensywniejszy żółty kolor. Jego smak określa się jako delikatnie orzechowy i “bardziej maślany od masła”.
Zastosowanie masła klarowanego
Wysoka temperatura dymienia masła klarowanego (ok. 250 stopni) sprawia, że można je wykorzystywać zarówno do: duszenia, smażenia oraz pieczenia.
W przeciwieństwie do zwykłego masła, idealnie nadaje się: do smażenia pączków czy frytek, ponieważ podczas długiego ogrzewania masło klarowane nie utlenia się, a dzięki temu nie powstają w nim tłuszcze trans. Masło klarowane podkreśla smak wielu potraw między innymi: naleśników, warzyw czy jajecznicy.
Można śmiało je stosować do wypieków ciast czy pieczenia mięs.
Wartość odżywcza produktu w 100g
- Wartość energetyczna: 3685 kJ/ 806 kcal
- Tłuszcz: 99,6 g; w tym kwasy tłuszczowe nasycone 59 g
- Węglowodany: 0 g ; w tym cukry 0 g
- Białko: 0 g
- Sól: 0 g
Producent; Ecobi
Waga; 400g
Kraj pochodzenia;Polska
Zapraszamy do zakupów!