✅ Masło EXTRA KANKA 200g
MASŁO EKSTRA
Tradycyjne masło o prostym składzie – wytwarzane wyłącznie z pasteryzowanej śmietanki. Idealne na pyszne śniadanie.
✅ Jak je robimy ?6,
✅1.DOBRA ŚMIETANKA
Dobre masło zawsze wytwarzamy z najwyższej jakości śmietanki, która wcześniej przechodzi dokładne badania m.in. pod kątem obecności antybiotyków.
✅2 PASTERYZACJA I DOJRZEWANIE
Aby pozbyć się szkodliwych mikroorganizmów, śmietankę do produkcji masła zawsze poddajemy pasteryzacji. Kolejnym etapem jest dojrzewanie śmietanki w temperaturze ok. 15 st. C.
✅3.ZMAŚLANIE I WYGNIATANIE
Śmietankę kierujemy do maszyny zmaślającej, w której odbywa się wytrącanie tłuszczu. Podajemy ją w sposób ciągły i ubijamy za pomocą szybko obracających się bijaków. Tak tworzą się ziarenka masła oraz maślanka, która jest odprowadzana z urządzenia. Następnie masło ugniatamy w kilku etapach – aż do uzyskania jednorodnej struktury, a także optymalnej konsystencji i smarowności.
✅4. PAKOWANIE GOTOWEGO MASŁA
Uzyskane masło formujemy w kostki, pakujemy w kartony i umieszczamy w chłodni, gdzie czeka na transport do hurtowni spożywczych i sklepów.