MASŁO KAKAOWE BIO 500g
firmy Natvita
Masło kakaowe (syn. tłuszcz kakaowy, olej kakaowy, łac. Oleum Cacao, Oleum Theobromatis, Butyrum Cacao) – jadalny, stały tłuszcz roślinny otrzymywany z nasion dojrzałych owoców kakaowca właściwego Theobroma cacao L., stanowi około 50% suchej masy nasion.
BIO - Produkt rolnictwa ekologicznego
Dojrzałe owoce kakaowca są ścinane i w celu uzyskania masła kakaowego oczyszczone ziarna poddaje się wytłaczaniu na ciepło
Skład: zawiera 24,4–26,2% kwasu palmitynowego, 34,4–35,4% kwasu stearynowego, 37,7–38,1% kwasu oleinowego, 2,1% kwasu linolowego
Masło kakaowe jest dobrym nawilżaczem skóry, łagodzi podrażnienia, wygładza i zmiękcza naskórek, relaksuje, zawarte w maśle naturalne antyoksydanty mogą być wykorzystane w produktach przeciwstarzeniu się skóry. Masło kakaowe jest naturalnym bronzerem delikatnie barwi skórę nadając ładny, zdrowy wygląd. Masło kakaowe jest często polecane do stosowania w celu zapobiegania powstawaniu rozstępów np. w czasie ciąży.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mas%C5%82o_kakaowe