Marzanna barwierska (Rubia tinctorum) korzeń cięty
Marzanna barwierska (łac. Rubia tinctorum) - korzeń cięty
Rodzina: marzanowate
Rodzaj: marzana
Gatunek: marzana barwierska
Inne nazwy: barwica, brocz, czerwone korzenie, marzanka
Surowiec: korzeń cięty
Skład: garbniki, glikozydy, związki pektynowe, węglowodany (do 15%), kwasy organiczne (np. kwas cytrynowy) oraz sole mineralne
Dawkowanie:
Napar: 1 łyżeczkę korzenia dodać do 3 szklanek wody i gotować przez 30 minut, następnie schłodzić. Przetrzymywać w zamkniętym pojemniku. Pić 1-2 filiżanek dziennie.
Przeciwwskazania i możliwe działania niepożądane:
Może powodować czerwone zabarwienie moczu i pocenie się.
Źródła:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Marzana_barwierska
https://rozanski.li/442/marzanna-barwierska-rubia-tincorum-l-w-praktycznej-terapii/
http://www.zdrowie.senior.pl/75,0,Ziola-w-sluzbie-zdrowiu-marzanna-barwierska-pomocna-przy-kamicy-moczowej,18936.html