Jamajska marynata Jerk to unikalna karaibska kombinacja aromatycznych ziół i przypraw idealnie nadająca się do ryb, mięs, warzyw a nawet tofu, które możesz piec, smażyć, wędzić lub grillować.
Szczypta historii
Jerk to styl gotowania który pochodzi z Jamajki i sięga początku siedemnastego wieku kiedy to afrykańscy niewolnicy zwani później Maroons uciekli w dzikie góry Jamajki gdzie zintegrowali się z istniejącą społecznością Taino którzy stosowali metodę przyrządzania mięsa podobną do dzisiejszego stylu Jerk. Pierwotnie było to mięso dzika, a nacieranie mieszanką soli, ostrej papryki, ziela angielskiego i innych ziół miało na celu zachować świeżość mięsa na dłużej. Sposobem zaś na przyrządzenie mięsa było owinięcie go w liście i przysypanie gorącymi kamieniami bądź powolne pieczenie w ognisku.
Styl Jerk rozprzestrzenił się na całą wyspę; w dzisiejszych czasach opiera się mniej na dziczyźnie czy wieprzowinie a bardziej na drobiu - szczególnie znany jest kurczak Jerk (Jerk Chicken) który najcześciej przyrządzany jest przez powolne pieczenie i zarazem wędzenie na grilu. Znana jest również metoda nacierania mięsa wołowego mieszanką jerk a następnie suszenie go, stąd przekąska wołowa jerk ‘jerk beef’. Wegetarianie również znajdą zastosowanie dla przyprawy jerk, popularne są burgery z tofu bądź owocem dżarfrut jako zamiennik mięsa.