PROFI-LIBRIS MARCIN BADOCHA
tel. 609 733 659
na allegro od 2006 roku
ponad 20 000 udanych transakcji
MARKETING MENEDŻERSKI
STANDARDY, PROCEDURY, STRATEGIE
Krzysztof Podstawka
- Wydawnictwo Naukowe Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego, 2008
- Oprawa miękka
- Stron 246
- Język polski
- Stan bardzo dobry
SPIS TREŚCI:
WSTĘP
ROZDZIAŁ I. GŁÓWNE ZASADY I ELEMENTY MARKETINGU
1. Czym jest istota marketingu?
2. Reguły i metody orientacji marketingowej
3. Metody utrzymywania klientów
4. Inne orientacje w działalności przedsiębiorstw na rynku
ROZDZIAŁ II. STRATEGIE W SYSTEMIE ZARZĄDZANIA
I PLANOWANIA MARKETINGOWEGO
1. Poziomy decyzji i planów marketingowych w przedsiębiorstwie
2. Klasyfikacje strategii marketingowych
3. Strategie alokacyjnc i zakresowe wynikające ze strategicznego planu działań rynkowych firmy ._
4. Strategie marketingowe dla produktu lub grupy produktów
5. Plan marketingowy dla grupy produktów
6. Reasumpcja i rzeczy kolejne
ROZDZIAŁ III. METODY ANALIZ RYNKU PRODUKTOWEGO
1. Analiza finalnych nabywców
2. Techniki analizy popytu na rynku produktowym
3. Analiza konkurencji i konkurentów
4. Analiza szans i zagrożeń oraz sił i słabości przedsiębiorstwa na rynki produktowym
ROZDZIAŁ IV. BUDOWANIE MARKETINGOWEJ STRATEGII
OBSŁUGI RYNKU PRODUKTOWEGO
1. Określanie celów firmy na rynku produktowym
2. Struktura procesu budowania strategii obsługi rynku produktowego .
3. Wydzielanie segmentów rynku
4. Ocena wyłonionych segmentów i wybór segmentów docelowych
- różne warianty zakresu obsługi rynku
5. Pozycjonowanie oferty na rynku docelowym
6. Ustalenie struktury mieszanki marketingowej - wiązania strategiczne.
ROZDZIAŁ V. WĘZŁOWE DECYZJE PRODUKTOWE
1. Formowanie asortymentu produktowego
Programowanie atrybutów pojedynczego produktu
2. Wprowadzanie nowego produktu
3. Zarządzanie cyklem życia produktu na rynku
ROZDZIAŁ VI. DETERMINANTY I DECYZJE CENOWE
1. Determinanty decyzji cenowych
2. Elementy składowe systemu cenowego przedsiębiorstwa
3. Określanie strategii cen
4. Ustalanie cen podstawowych
5. Formułowanie odchyleń cenowych
ROZDZIAŁ VII. SKŁADNIKI I DECYZJE TWORZĄCE SYSTEM DYSTRYBUCJI
1. Strumienie i ogniwa kanałów dystrybucji
2. Kanały bezpośrednie i pośrednie
3. Rodzaje hurtowników
4. Rodzaje punktów sprzedaży detalicznej
5. Zarys liczby i kształtu kanałów w systemie dystrybucji
6. Kluczowe decyzje w projektowaniu służb sprzedaży dla potrzeb dystrybucji bezpośredniej „
7. Główne fazy projektowania kanałów dystrybucji pośredniej
8. Główne problemy fizycznej dystrybucji towarów
ROZDZIAŁ VIII. PROMOCJA: FORMY I INSTRUMENTY ORAZ KLUCZOWE DECYZJE
1. Formy promocji i dualność przekazu
2. Reklama
3. Public relations (PR)
4. Promocja sprzedaży
5. Promocja osobista
6. Marketing bezpośredni
7. Efektywność form promocji
8. Programowanie i realizacja wicloinstrumcntalnych kampanii promocyjnych
ROZDZIAŁ IX. ORGANIZACJA, WDRAŻANIE I KONTROLA
DZIAŁALNOŚCI MARKETINGOWEJ W PRZEDSIĘBIORSTWIE ..
1. Funkcje marketingowo-handlowe w firmie
2. Modele strukturalne organizacji komórek pionu marketingu
3. Etapy rozwoju organizacji marketingu w przedsiębiorstwach
4. Praktyka wdrażania marketingu do działalności przedsiębiorstwa ..
5. Przekroje i techniki kontroli marketingowej
ANEKS. PRZYKŁADOWE STRESZCZENIE MENEDŻERSKIE PLANU
MARKETINGOWEGO