MAREK KUCMERKA
CENA DOTYCZY 30 NASION
Przy zakupie każdych 10 pakietów dodatkowy 1 GRATIS!!!!!
tel.. 724097670
Oferuję Państwu niezwykłą roślinkę jaką jest Marek Kucmerka nazywana również:
Skirret, Crummock, Suikerwortel
Jest to zapomniana roślina, dawniej powszechnie uprawiana w Europie.
Tę euroazjatycką roślinę wysoko cenił cesarz Tyberiusz, łaskawie pozwolił ją sobie składać jako daninę. W starożytnym Rzymie powszechnie uprawiano ją dla bardzo smacznych jadalnych korzeni. Do północnej Europy dotarła w XVI wieku.
Skirret rośnie około 1 m wysoki i jest bardzo odporny na zimno, a także szkodniki i choroby. Może być uprawiany z nasion, ale może być również uruchomiony z działów głównych. Korzenie najlepiej spożywać, gdy roślina jest w stanie uśpienia w czasie zimy, a wiosną korzenie stają się zdrewniałe i pokryte małymi włoskami. Preferuje gleby piaszczyste i wilgotne.
Z bulwy wyrasta mocna, pusta w środku, jasnozielona łodyga, czerwonawa u podstawy.
Z łodygi wyrastają liście złożone z 5 listków - 4 wąskie spiczaste rosną parami, piąty liść jest liściem szczytowym. Starsze liście zmieniają kolor na czerwony. Malutkie, białe pięciopłatkowe kwiatki, zebrane są w wiązki i otwierają się dopiero wieczorem. Marek Kucmerka wytwarza nasiona które wyglądem przypominają nasiona Kopru
Roślina jest idealnie przystosowana do uprawy w naszym klimacie - świetnie znosi długie okresy chłodu, deszczowe lato, nie wymaga oprysków. Ma sporo białka, jest lekkostrawna. Podawano ją przy wszelkich niedomogach przewodu pokarmowego- szczególnie dzieciom.
Można gotować, piec, smażyć.
Bulwiaste korzenie wykopane jesienią można przechowywać w piasku, lub po oczyszczeniu i zblanszowaniu można zamrozić.
Młode pędy gotuje się, najlepiej na parze i podaje polane masłem lub sosami, można je również smażyć lub dusić w maśle.Z ugotowanych korzeni doskonałe jest puree. Ugotowane lub uduszone bulwy są doskonałym dodatkiem do chińskich smażonych potraw, jarzynowych zapiekanek, sałatek, zimnych mięs. Bulwy można również marynować i podawać do zimnych mięs lub jako dodatek do sałatek.
Można powiedzieć, że pasternak i marek kucmerka to średniowieczne odpowiedniki jadanych współcześnie ziemniaków. Z nich też sporządzano puree i podawano np. z rybami.
Z moim obserwacji wynika ze nasiona dość długo kiełkują wiec trzeba uzbroić się w cierpliwość, zapewnić im wilgoć i sprzyjające warunki.
Najlepiej robić rozsady a po przymrozkach wysadzać do gruntu.
Można również siać bezpośrednio do gruntu wczesną wiosną.
Możliwe ze w okresie wiosennym do sprzedaży będą również sadzonki bądź odnogi do ukorzenienia.
Na tej stronie można znaleźć więcej informacji o roślinie
https://bialczynski.wordpress.com/krolestwo-sis-i-jego-cuda/kuchnia-krolestwa-sis-albo-krolestwo-sis-od-kuchni-i-stolu/wezymord-czarny-korzen-skorzonera-bulwa-topinambur-lopuch-rzep-kucmerka-sium-i-kucmerka-stachys-i-gir/
https://en.wikipedia.org/wiki/Sium_sisarum