Dla każdego wspaniałym prezentem będzie:
Manuka Miód Manuka MGO 100+ Nektarowy 50 g
EKO923 | | | Manuka
Miody Manuka na tle innych miodów europejskich i tropikalnych charakteryzuje przede wszystkim rdzenne pochodzenie. Powstają one jedynie w nielicznych rejonach Nowej Zelandii będących naturalną ostoją rzadkich krzewów z rodzaju Leptospermum scoparium.
Czym jest Miód Manuka?
W 2013 r. przy udziale rządu Nowej Zelandii powołano grupę roboczą ds. zdefiniowania kryteriów służących kwalifikacji produktów pszczelich określanych mianem miodów Manuka. Według opracowania z lipca 2014 r. miody Manuka to miody jednorodne, które zostały wytworzone wyłącznie na terytorium Nowej Zelandii, w czasie który pokrywa się z okresem kwitnienia krzewów Manuka, które są wytworzone w zasadniczej większości z nektaru roślin z gatunków Leptospermum scoparium. Miody te powinny charakteryzować się dodatkowo takimi cechami jak: odpowiedni zakres przewodności właściwej, wyjątkowy smak określany jako mineralny, lekko gorzki; silnie aromatyczny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu; obecnością pyłku charaktery-stycznego dla krzewów Manuka oraz składników, w tym: methylglyoxalu (MGO) (Science and characteristing Manuka honey – Current and future science to support a definition. Ministry for Primary Industries, New Zealand Government. July 2014).
Czym jest MGO?
MGO to skrót od Methylglyoxal – naturalnej substancji uznanej przez naukowców za charakterystyczny składnik miodów Manuka, które ze względu na jego wysoką zawartość odróżniają się od innych miodów dostępnych na rynku. Badania nad składem miodów Manuka i methylglyoxalem prowadził prof. Thomas Henle z Politechniki Drezdeńskiej - jeden spośród czołowych badaczy żywności na świecie. Wnioski prof. Henle zostały poparte przez naukowców nowozelandzkich m.in.: prof. Molana, wcześniejszego prekursora badań miodów Manuka. W ten sposób powstała metoda mierzenia i oznaczania jakości miodów Manuka - MGO, która jest obiektywna i powtarzalna.
Firma Manuka Health New Zealand jest prekursorem i liderem naukowym metody MGO oraz wiodącym eksporterem wysokiej jakości miodów Manuka. Jako pierwsza wprowadziła oznaczenie jakości handlowej miodów Manuka metodą mierzenia methylglyoxalu - MGO(od 2007r.) i wywarła wyraźny wpływ na prace naukowe i urzędnicze związane z jakością miodów Manuka w Nowej Zelandii i na Świecie (www.manukahealth.co.nz).
Składniki:
miód z krzewu Manuka 100%
Wartość odżywcza
w 100 g
w 15 g*
Wartość energetyczna
1400 kJ / 334,4 kcal
210 kJ / 50,2 kcal
Tłuszcz
0 g
0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone
0 g
0 g
Węglowodany
82,1 g
12,3 g
w tym cukry
82,1 g
12,3 g
Błonnik
0 g
0 g
Białko
0,3 g
0,05 g
Sól
0,04 g
0,01 g
Methylglyoxal
>10 mg
>1,5 mg
*15 g (3 łyżeczki)= porcja dzienna. W słoiku znajdują się ok 3 porcje.
Spożywanie Miodu Manuka MGO 100+
Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.
Warunki przechowywania:
przechowywać w temperaturze pokojowej.
Masa netto:
50 g
Kraj pochodzenia miodu:
Nowa Zelandia
Kraj produkcji:
Nowa Zelandia
Kupując od sklepikowo-pl gwarantujemy bezpieczne płatności, zakupy od sprawdzonego dostawcy, nowe, wysokiej jakości produkty w atrakcyjnych cenach. Wysyłamy z kilku magazynów z terenu całego kraju, łączymy zakupy z jednego magazynu, dlatego odbiór osobisty nie jest możliwy. Zawsze przekazujemy fakturę na adres email. Naszym celem jest zadowolenie Kupującego. Sprawdź nasze inne aukcje i komentarze. Jeśli zauważysz uszkodzenie mechaniczne produktu, spisz protokół z datą i godziną dostawy, opisujący stan towaru, co ułatwi reklamacje.