PEPUS
Historia marki Pepus zaczyna się w roku 2003, kiedy to Miquel Tapias (dyrektor firmy Espinaler) podejmuje decyzję o stworzeniu nowej marki. Nazwa jest hołdem złożonym rybakowi z miejscowości Vilassar de Mar (gdzie mieści się siedziba firmy), który każdego dnia odwiedzał tawernę Espinaler i był przyjacielem rodziny właścicieli.
WŁASNOŚCI
W puszce są małże należące do rodziny małży Wenus: prążkowane małże dywanowe / prążkowane rospoki. Mięso mają białe, z różowym odcieniem.
- Skład: Prążkowane małże dywanowe (Venerupis rhomboides), woda, sól
- Waga netto: 110 g
- Produkcja: Hiszpania
- Pochodzenie: Atlantyk Północno-Wschodni, strefa 27 (FAO)
- Produkt gotowy do spożycia, nie wymaga wcześniejszego przygotowania
DIETA
Małże zawierają duże ilości cynku, selenu, witaminy E oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych wpływających na płodność i sprawność seksualną. Legenda głosi, że Afrodyta (nomen omen Wenus) nakazywała swoim służącym komponować z nich potrawy przed miłosną nocą.
BENEFICJA
ZDROWIE. Ryby i owoce morza z puszek są zdrowe i odżywcze. Są źródłem witamin (między innymi niacyny czy kobalaminy), pełnowartościowego białka, kwasów tłuszczowych (omega-3), związków mineralnych (fosforu, magnezu, siarki, wapnia), a także jodu. Mają niską zawartość tłuszczu.
DIETA. Ryby i owoce morza z puszek mogą być kluczowym składnikiem zbilansowanej diety. Nie są one w żaden sposób modyfikowane podczas procesu puszkowania. Mają taką samą ilość składników odżywczych. Witaminy, białka, tłuszcze, węglowodany i mikroelementy w nich zawarte nie ulegają żadnym zmianom.
PRZECHOWYWANIE. Puszki z rybami i owocami morza są łatwe do przechowywania. Nie wymagają lodówki ani zamrażarki. Możliwość przechowywania w temperaturze pokojowej oszczędza energię, redukuje koszty i negatywny wpływ na środowisko naturalne.
CZAS. Puszki rybami i owocami morza mogą być przechowywane przez długi czas. Mają przydatność do spożycia od 2 do 5 lat. Nawet po upłynięciu zalecanego terminu, produkt jest nadal zdrowy i może być jedzony bez żadnego ryzyka. W przypadku sercówek, okładniczek czy sardynek, im dłużej pozostają w puszkach, tym stają się smaczniejsze.
ŁATWOŚĆ. Ryby i owoce morza z puszek są gotowe do konsumpcji bezpośrednio po otwarciu. Nie wymagają obróbki termicznej. Oczywiście mogą też być podstawą do przyrządzania nieskomplikowanych dań czy być składnikiem wykwintnych potraw.