Malotira - Herbata górska z Krety (Sideritis Siriaca) 40g
Malotira (Sideritis Siriaca) to roślina rosnąca tylko na Krecie w górach powyżej 800 m n.p.m, dlatego zwana też jest herbatą górską. Jej właściwości znane są od starożytności, odwołują się do niej filozof Theophrastus i medyk Dioskourides. Ponieważ jest bogatym źródłem żelaza (Fe) nazwana została Sideritis (w języku greckim znaczy: "ten, który jest z żelaza"). Jest źródłem flawonoidów, olejków eterycznych, działa bakteriobójczo i moczopędnie. Ma delikatny smak i niepowtarzalny aromat.
Herbatę górską stosuje się w stanach przeziębienia i bólu gardła, ze względu na jej właściwości łagodzące i przeciwgorączkowe. Pomaga zwalczyć niestrawność, dolegliwości żołądkowo-jelitowe i wysokie ciśnienie krwi. Najnowsze badania naukowe wykazały, że ma mocne działanie antyoksydacyjne, zwalczając komórki rakowe, a także, jak wykazano na Uniwersytecie w Atenach, opóźnia rozwój osteoporozy i korzystnie wpływa na pracę mózgu. W roślinie zidentyfikowano około 99 różnych składników aktywnych, a co najważniejsze, stwierdzono, że picie naparu w dużych ilościach nie powoduje żadnych negatywnych efektów.
- Najlepiej spożyć przed: 31.12.2021
- Kraj pochodzenia: Grecja, Kreta
- Masa netto: 40g
Składniki: malotira* z Krety (Sideritis Siriaca) - ręcznie zbierane całe, kwitnące łodygi
Przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
Przygotowanie: 2-3 łodygi na 200ml wody 90C, zaparzać pod przykryciem ok. 5 min. Dobre również na zimno z dodatkiem lodu (wtedy napar z 5-6 łodyg).
Uwaga: Zioła powinny być spożywane z ostrożnością,szczególnie przez kobiety w ciąży lub karmiące.
Położona na styku trzech kontynentów, Azji, Europy i Afryki, pośrodku wielkiego błękitu, wyspa Kreta mająca szczególne warunki glebowe i klimatyczne słynie z bogatej i różnorodnej flory. Szacuje się, że na wyspie jest 1800 rodzimych roślin (przykładowo w Grecji 6500, a 13 000 w całej Europie). To bogactwo odzwierciedla się nie tylko w ich liczbie, ale także w tym, że wiele z tych roślin jest endemicznych, co oznacza, że można je znaleźć tylko na Krecie. Na Krecie endemiczne rośliny obejmują około 160 gatunków i podgatunków, co stanowi 9% wszystkich rodzajów roślin.
Najbardziej charakterystycznymi gatunkami flory na wyspie są aromatyczne zioła, stosowane jako przyprawa w kuchni,oraz jako herbaty ziołowe ze względu na zawarte w nich olejki eteryczne. Malotira (Sideritis syriaca), Dictamo (Origanum dictamnus), szałwia (Salvia futicosa), dziki majeranek (Origanum microphyllum), tymianek (Corridothymus capitatus) to tylko niektóre z ziół, które można spotkać na wyspie nimi pachnącej.