Wartość odżywcza w 100 g::
- Wartość energetyczna, 900.0 kJ / 215 kcal, Tłuszcz, 2 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone, 0.1 g, Węglowodany, 30 g
- w tym cukry, 30 g, Błonnik, 29 g
- Białko, 8 g, Sól, 0 g
Dlaczego liofilizacja jest zdrowa?
Badania donoszą, że rozdrobnione do postaci molekuł składniki odżywcze są doskonale przyswajane przez organizm a podczas liofilizacji usunięte zostają rakotwórcze azotyny. Owoce, warzywa oraz przetwory nie tracą witamin oraz minerałów. Ważną zaletą liofilizacji jest też to, że poddawana głębokiemu zamrożeniu żywność nie wymaga środków zapobiegających utlenianiu ani konserwantów.
Jakie korzyści daje nam spożywanie owoców liofilizowanych jako domowa chrupiąca i słodka przekąska? - Zdrowe słodycze dla nas i naszych dzieci.
Maliny a medycyna:
- Obniżają poziom cholesterolu
- Zalecane dla cukrzyków
- Mają niski indeks glikemiczny = 25
- Są złotym środkiem na gorączkę
- Działają przeciwzapalnie
- Pomocne w łagodzeniu bólu miesiączkowego
Malina liofilizowana nadaje się do wykorzystania:
· do bezpośredniego spożycia z opakowania
· mieszanki musli i owsianki
· w mleku z ryżem i ryżu na mleku
· od kompotów po wszystkie rodzaje deserów
· ciastach, ciastkach, kisielach i galaretkach
· w napojach, herbatach
· jako sproszkowana przyprawa
· jako barwnik do potraw