Maliny liofilizowane
▼ Opis produktu
Produkty liofilizowane ze względu na specyfikę procesu produkcji nie tracą właściwości świeżego produktu tzn. zachowują kształt, barwę, witaminy oraz wszystkie wartości odżywcze, i co ważne mogą być przechowywane nawet przez kilka lat. Mogą być one surowe lub gotowane, rozdrobnione lub w całości, wystarczy je uzupełnić wodą a wtedy uzyskują całkowitą, naturalną świeżość. Produkty liofilizowane można spożywać na sucho jako naturalne chipsy, jak również po uwodnieniu, można je również używać do wszystkich potraw ciepłych i zimnych.Malina liofilizowana to doskonała przekąska, na dodatek niezwykle zdrowe. Maleńkie pestki znajdujące się w malinach nie są trawione przez organizm człowieka, ale są niezwykle skutecznym środkiem na pozbycie się wielu trucizn z organizmu. Maliny dodają energii, wspomagają trawienie oraz mogą polepszyć ogólne samopoczucie.
Co to jest liofilizacja?
Liofilizacja to proces suszenia przez mrożenie odkryty przez Indian Quechua kilkaset lat temu. Zauważyli oni, że jedzenie pozostawione w określonych warunkach (niskie ciśnienie i niska temperatura) oprócz tego, że zamarza, to traci też wodę, która odparowuje. Taką żywność nazwano chuño.
▼ Wartości odżywcze ( na 100g )
- Energia: 214kcal
- Tłuszcze: 1.9g
- Tłuszcze nasycone: 0.1g
- Węglowodany: 30.1g
- Cukry: 30.1g
- Białko: 8.1g
- Sól: 0g
▼ Skład
Maliny liofilizowane.
▼ Kraj pochodzenia
Niemcy.
Jakie zalety ma żywność liofilizowana?
- Po procesie liofilizacji żywność nadal zawiera ten sam zestaw białek, tłuszczu i cukrów oraz witaminy, składniki mineralne i substancje biologicznie czynne. Początkowo sięgało po nią jedynie wojsko amerykańskie podczas II wojny światowej (później żywnością liofilizowaną zainteresowało się NASA).
- Dziś osoby zawodowo zajmujące się sportem oraz podróżnicy chętnie korzystają z gotowych, liofilizowanych posiłków, bo są zdrowe i jednocześnie szybkie w przygotowaniu.
- Opakowania są lekkie, łatwo je przewieźć. Wystarczy uzupełnić zawartość wodą i mamy gotowe danie. Obecnie takie produkty są łatwiej dostępne dla każdego. Czasem warto wypróbować je jako zdrową, wartościową pod względem odżywczym, alternatywę dla zup w proszku.
- Dzięki liofilizacji składniki zachowują swoje naturalne właściwości i wartości odżywcze, a ich waga znacznie maleje. Jeśli właściwie przechowujemy taki produkt, to ma również długi okres przydatności do spożycia.
- W przypadku żywności liofilizowanej nie ma konieczności używania konserwantów, wzmacniaczy smaku oraz barwników. Po dodaniu wody żywność ma ładny kolor i zachowaną strukturę oraz swój naturalny smak.
- Odparowana woda to, zależnie od produktu, nawet 95-98% masy produktu. Tak lekkie opakowania łatwo się przewozi i magazynuje. Ze względu na małą (około 2%) zawartość wody produkty liofilizowane są dość stabilne mikrobiologicznie. Ważne jednak, by były przechowywane z dala od wilgoci.